Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"Ако сега българското правителство не вземе ясна позиция и не подкрепи войната, която води Украйна, ще бъде късно", предупреди бившият министър на външните работи Екатерина Захариева от ГЕРБ.

По-рано днес министърът на външните работи на Украйна Дмитро Кулеба се срещна с депутатите от ресорната парламентарна комисия и коментира, че Киев има нужна от помощ и то не само хуманитарна, но и военна.

"Когато си във война, се нуждаеш от всичко - от куршуми до изтребители. Дадохме лист с искания си на страните, България също го има. Уважаваме вътрешнополитическата ситуация в страната, но искам да кажа на всички, които се колебаят да помогнат на Украйна - тези, които не ни помогнат днес, помагат на Русия, подкрепят руската агресия и убийствата на наши граждани", коментира той.

Според Захариева той е бил достатъчно дипломатичен.

"Той каза, че ние трябва да решим за изпращането на оръжие, но отказвайки да помогнем, ние помагаме на агресора. Едва ли някой си мисли, че той е тук на протоколна среща", коментира тя.

Съпартиецът й Даниел Митов призна, че на депутатите от ГЕРБ им е омръзнало да разбират отвън какви точно разговори води правителство и какви ангажименти поема.

"За РМС разбираме от Скопие какво са обещали. За Украйна нищо не се спомена в прессъобщението от МС за военна помощ, а от интервю на Кулеба разбрахме, че бил обсъждан въпросът. В продължение на 20 дни проекторешения за оказване на военно- техническа помощ не могат да бъда обсъдени от комисии и въобще не е ясно дали ще стигнато до зала", коментира той.  

"А днес от министъра на туризма разбираме, че ще спре помощ за хотелиерите на бежанците. Това ли е помощта, която оказваме на Украйна?", посочи Митов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase