Не сме доволни от цените на бензиностанциите, въпреки това ние сме с най-ниската цена в ЕС. Всеки един трябва да даде своето и когато говорим за маржове на печалбата трябва да са минимално пазарни, заяви премиерът Кирил Петков след среща с Българската петролна и газова асоциация.

"Всички знаем, че ако искаме цените да са най-добрите в Европа и да сме сигурни, че българските потребители ще понесат най-малък удар, когато пълнят резервоарите на своите автомобили -  въпреки покачването на цените на световните пазари, диалогът трябва да продължава. Трябва да имаме конструктивни общи действия. Да, пазарът е свободен, но това е криза, която трябва да преодолеем заедно”, каза Петков.

Той благодари на участниците в днешната среща. "Увериха ме, че българските потребители, въпреки по-високите цени, които са базирани на световните пазари, и фактът, че България е с най-ниските цени - тези цени ще бъдат запазени ниски. И при една намаляваща цена на горивата – това да бъде отразено на бенизностанциите в страната", подчерта министър-председателят.

Живодар Терзиев от Българската петрола и газова асоциация заяви, че периодът е тежък, както за потребителите, така и за търговците. "Но се обединихме около идеята, че нито един търговец не трябва да си позволява прекомерни надценки", посочи той.

По думите му никой на пазара за дизелово гориво и автомобилен бензин не се интересува от произхода на нефта, от който е произведен, пазарът се интересува от цената на крайния продукт.

Цените на горивата е задачата на общата ни дискусия, каза още премиерът. "Лично съм ангажиран, за да съм сигурен, че правим всичко по най-добрия начин. От сутрин до вечер се говори колко са високи цените, но не се говори как може да сме единствената страна в ЕС, на която на битовите потребители не им се качи цената на тока. Как е възможно 4 млрд. в помощ за бизнеса за ток и за бензиностанциите, за да се опитаме да смекчим удара. Днес изплащаме 70 лева на всички пенсионери, някак си се загубват тези съобщения", коментира Петков.

Въпреки високите цени, мисля, че потребителите ще могат да направят разликата между крайната цена и това, което правим като правителство да задържим цените най-ниски в Европа, добави премиерът.

Според Кирил Петков проверката е показала, че „Лукойл“ имат адекватна ценова политика, въпреки крайните цени, които виждаме.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase