Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Има ли разлом в управляващата коалиция или трябва да свикнем със "семейните" скандали? Задават ли се предсрочни избори?

"Ако трябва да направя психо лингвистичен анализ на говоренето на подкрепящите правителството, ще чуете три думи – ще, трябва, надявам се. Това означава, че нещата не са добре, но се отправя надежда, че ще има промяна", коментира пред Нова психологът Росен Йорданов.

Според него „фазата на фалшивия консенсус е свършила”. „Следва борба и бягство. В тази фаза влиза правителството. Групата може да се разпадне”, заяви Йорданов.

"В момента малките партньори се опитват да се качат на главата на големия. Всяко управление в хода на мандата има ерозия на доверието. Малките се опитват да я пишат на сметката на „Продължаваме промяната”, а те да запазят малките си, но твърди електорати. Как го правят – казвайки това, което обикновено говорят на своите електорати. "Продължаваме промяната" нямат твърд електорат и нямат на какво да стъпят. „Продължаваме промяната” служи като гръмоотвод на тези процеси", каза социологът Първан Симеонов.

"Ходът с партията е логичен, "Продължаваме промяната" трябва да минат поне през местни избори, те трябва да създадат твърда основа", смята още Симеонов.

Според журналиста Петко Георгиев трябва да се  погледнат големите разломи в българското общество.  

"Първият голям разлом е Изток-Запад. От една страна са хората, които искат да живеят по един западен цивилизован начин, от другата са - путинистите. По тази линия има голямо разделение. Другата сериозна разделителна линия е между хората, които искат да живеят в справедлива държава с върховенство на закона, и хората, които участват или толерират корупцията. Тези две пресечни линии се опитайте да ги приложите върху партиите, които са в парламента в момента или върху коалицията. Ето защо не може да се създаде мнозинство, което да е прозападно и антикорупционно", каза от своя страна журналистът Петко Георгиев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase