Снимка: БГНЕС
fallback

Българският премиер Кирил Петков учуди репортера от македонския портал „Трибуна.мк“ с отговора си, когато журналистът го попита „как е възможно да има споразумение между РС Македония и България, след като участник в правителството нарича България геноцидна държава“, предаде БГНЕС.

Преди две седмици лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов и участник в управляващата коалиция на премиер Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава. Според него България извършва геноцид и към днешна дата спрямо РСМ.

Oще по темата
В отговора си пред македонския журналист Кирил Петков каза дословно:

„Това, което виждаме е, че има екстремистки политически позиции от двете страни на границата. Ние трябва да игнорираме екстремистите и да следваме правия път по принципите, които ние всички сме обещали на нашите гласоподаватели. Така че аз лично не бих отговарял на екстремистки позиции“.

Изявлението беше направено след като срещу Кирил Петков имаше обидни скандирания при слизането му от вертолета, с който той пристигна в град Битоля. Македонците скандираха „Татари гробари“ и „Мръсни псета“.

Както беше предварително съобщено при пристигането на българския премиер в Битоля бяха организирани протести от страна на „Съюза на антифашистите“ и техните последователи и крайнолявата екстремистка парламентарно представена партия Левица. В протеста участва лично и митрополит Петър от Македонската православна църква.

На част от плакатите пишеше: „Македонско малцинство в ЕС“; „ОМО Илинден Пирин – тест за демокрацията в България“; „Регистрирайте ОМО Илинден в България“ и др.

Междувременно вицепрезидентът Илияна Йотова призова Петков да вземе мерки съветниците му да не правят втора външна политика.

"Смятам, че министър-председателят ще вземе мерки съветническият екип да не прави втора външна политика. Това би било много тревожно и дори опасно“, заяви тя в Битоля.

Според Йотова провеждането на една подобна втора външна политика означава олекване пред нашите европейски партньори. В такъв случай никой няма да гледа сериозно на нашата позиция, предупреди още тя.

Вицепрезидентът Йотово подчерта, че пътят на РСМ за ЕС минава през изчистване на всички спорни моменти помежду ни. „България няма никакво намерение да внася още един конфликт в ЕС“, категорична е тя. /БГНЕС

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

208

Братя Македонци

преди 2 години

Вие сте тотално изперкали вследствие на дългогодишната сръбска "възпитателна" работа,дотам,че сте станали само едни СРЪБСКИ ПОМАЦИ,забравили Род,Родина,Отечество и честващи само "Сети Сава - Српска слава!Затова,каквито и обидни лозунги да издигате,каквито и опити за нагнетяване на напрежение да правите - НЯМА ДА ВИ СЕ ПОЛУЧИ!Докато не изпълните Договора с България - няма да видите ЕС!...Кой разбрал,разбрал - кой не - да отива на инструктаж в Белград и Масква!

207

Анонимен

преди 2 години

Кирето не е за Балкана! Да си хваща канадските тайги- там е мир и любов и е лесно! Киролените просто не стават, ама народа да пробва, нали, да не се мине! Е, не става!

206

Стоянов

преди 2 години

Кире с Боко вече тежите еднакво на кантара на лъжата, предателството и продажноста.

fallback