Защо хартиените бюлетини могат да върнат хаоса в изборите?

"Тази комбинация от гласуване на хартия и машини ще мултиплицира негативите на двата типа гласуване и ще неутрализира позитивите. Ние ще стигнем в тази ситуация, в която бяхме на предишните избори, когато имахме подобен казус и видяхме хаос в бюрата, проблеми с протоколите и корпоративен вот", коментира специалистът по изборни системи д-р Светослав Живков в "Денят ON AIR".

Той поясни, че един от факторите за тази ниска избирателна активност е страхът сред някои категории хора от гласуването с машина. По думите му гласуването с хартия много повече облекчава купуването на гласове. Живков изтъкна, че при гласуването с машина също има рискове.

"Може би най-сериозният проблем ще бъде хаосът, който ще доведе в секционните комисии. Нашите комисии са доста проблематични от гледна точка подготовката на членовете. Фактът е, че машинното гласуване в голяма степен реши този проблем", добави експертът пред Bulgaria ON AIR.

"Това предложение за промени в изборния кодекс цели БСП да минимизира електоралните щети. ГЕРБ вероятно ще ги подкрепи. Българските политици не са от най-последователните хора на света, така че аз не мога да се наема с прогноза дали тези промени ще минат или не. Още повече, че мнозинството е изключително крехко", каза Живков.

Той обърна внимание, че "Продължаваме промяната" нямат ясна идеология, а играят в ляво-център. Според него е хубаво, че в тази формация няма залитане в крайностите. Гостът смята, че проектът на "Продължаваме промяната" се препокрива до някаква степен с проекта на Мая Манолова, но е далече от този на Стефан Янев.

"Партийното разрояване е типично българска черта. За съжаление, тази тенденция ще продължи. Виждаме сега проектът на Стефан Янев, който в някаква степен допълнително ще фрагментира пространството. Това ще бъде в някаква степен спирачка във всичките намерения за предсрочни избори", посочи експертът.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase