Снимка: БГНЕС
fallback

Винаги трябва да изхождаме от аксиомата, че цялата икономика на страната има за база две неща - енергетика и транспорт. Това обяви държавният глава Румен Радев, съобщи Bulgaria ON AIR.

Румен Радев изнесе публична лекция на тема "Наука и иновации - еднопосочен билет за устойчиво развитие" във Висшето транспортно училищe по повод стогодишнината от създаването му.

"В България има още много какво да се желае по отношение на транспортната мрежа. Във всички стратегически документи на ЕС ключовата дума е свързаност като основен критерий за успеха на нашето европейско бъдеще", посочи президентът.

Транспортният сектор е фундаментът на икономиката. Важно е какъв е капацитетът на транспортната система, както и той да бъде бърз, отворен, гъвкав и взаимозаменяеми", подчерта Радев.

Президентът цитира извод от изследване за ролята на жп транспорта в развитието на Европа през 19 век, че жп транспортът е бил пряк израз на демократичното развитие на страните.

"Монархическите режими са се съпротивлявали на развитието на жп транспорта, монарсите на времето са смятали, че по жп транспорта ще дойде и революцията и затова са били против развитието му", обясни държавният глава.

Нашият жп транспорт като мрежа през последните десетилетия беше обречен на изоставане. Трябваше да дойде зелената сделка, за да стане ясно, че това е транспортът на бъдещето. Трябва с бързи темпове да наваксваме и да развиваме жп мрежата си", категоричен е президентът.

По отношение на летищната ни мрежа Радев каза, че вече навсякъде по света има малки летища, малката авиация цъфти, а при нас не е така.

Oще по темата
Според него, ако искаме да видим дали хората в една държава живеят бедно или богато, е достатъчно да видим какви са транспортните им връзки.

За пристанищата Румен Радев отбеляза, цитиран от БТА, че ако искаме през България да минат коридорите от Каспийско море и Персийския залив, трябва да вложим много повече в нашите пристанища.

Още вижте в репортажа на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

47

Анонимен

преди 2 години

Я, този и от влакове ли разбира?

46

В.

преди 2 години

България е уникална страна. След като изхарчи 20 милиарда за асфалт и стиропор се сети, че БДЖ е транспортът на бъдещето.

45

А Х

преди 2 години

Някой пак не си е учил уроците.Много голям гаф на ПР-те на президента.Дори и малките деца знаят,че железницата я изградиха точно монархистите,а не "революционерите",които обираха мандри.Гусин Президент,всичките 9 главни линии и повечето отклонения с прекараните трасета са построени преди 45-та година.Баетошовците ги електрифицираха просто.Летищата пък са строени върху стари немски писти-на фаш...стите.Затова на всички пада много мъгла.

fallback