Снимка: БГНЕС
fallback

"Докладът на МВФ е изключително балансиран, те казват, че трябва да има по-социална политика. В момента в коалицията се обсъжда пакет от социални мерки, които да бъдат въведи с оглед на социалната криза, породена от войната в Украйна". Това заяви вицепремиерът и министър на финансите Асен Василев пред журналисти в Пловдив, съобщава БГНЕС.

"По-добре е да има директно подпомагане, там, където то е необходимо. Евентуално може да се помисли за ставки на регулирани цени, каквито са тези на енергията за бита", каза още Василев.

Той съобщи, че до седмица-две кабинетът ще може да формулира балансиран антикризисен пакет, който да помогне на гражданите да поемат глътка въздух.

"Ние сме единствената държава, която от юли миналата година, която не е повишавала цените на електроенергията", отбеляза Василев и добави, че в България енергийната криза е в доста по-голяма степен овладяна, за разлика от една съседна Гърция, например.

Oще по темата
Започваме да работим по овладяване на инфлация на храните, каза още вицепремиерът.

"Цените нараснаха, в минало време. В момента нарастването е много по-малко от това, което видяхме февруари, особено март, а и декември месец никой не очакваше война", заяви още Василев.

"Инфлация има абсолютно навсякъде в Европа, че тя се усеща от всички икономики, подложени на ценовия шок. В България тя се усеща по-бързо, защото сме доста по-бедни и частта храни в нашата кошница е доста по-голяма. Тоест, при нас инфлацията идва доста по-бързо, така че когато инфлацията е на база външен шок на цените на енергоизточниците, при нас тя е с 1-2% по-висока", каза Василев и добави, че за разлика от Полша, ние сме във Валутен борд.

Относно изборът на управител на БНБ, Асен Василев заяви, че едно евентуално ново предложение трябва да премине през Коалиционния съвет и да е общо за коалицията.

"Ако няма общо решение по-скоро няма да има предложение", каза още вицепремиерът.

Василев е в Пловдив за учредяването на "Продължаваме промяната" като политическа партия. Той ще е единият съпредседател на партията, а премиерът Кирил Петков – другият.

Какво още каза Асен Василев вижте във видеото на телевизия Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

92

Анонимен

преди 2 години

хората не искали нови избори, ПП първа политическа сила при нови избори, доверието към кабинета най високо от последните 12 години.... цитати на заглавия на статии..... според вас така ли е?

91

Щирлиц

преди 2 години

Къде прибрахте увеличението на заплатите,м?Така ли ви нареди американското губернаторче на България?Айдуциииииииииии!

90

Анонимен

преди 2 години

Не може в година, когато нямаш растеж да планираш такива дефицити както с раздутият бюджет на Кокорчо. Оттук идва инфлацията, а не заради войната. Войната е само изтривалка на управляващите от кабинета на Просто Киро От гледна точка на бюджет е най-добре нищо да не се прави в момента, дори трябва да се намалят заплатите.

fallback