Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на парламентарната група на "Продължаваме промяната" Андрей Гюров, който оттегли кандидатурата си за управител на БНБ, обяви, че се търси политически необвързан човек за поста. Човек, който е готов да остави собствения си живот, за да реши проблемите на БНБ.

"Появи се политическо напрежение от тази кандидатура. Дискусията бе изместена от размяна на идеи и аргументи в политически заявки, което не може да позволим. Като най-голяма парламентарна сила носим отговорността за стабилността на управлението. И тъй като стабилността е наш приоритет, оттеглихме кандидатурата. Беше добра проява на лидерство да оттеглим кандидатурата, да дадем шанс и на нашите партньори от коалицията и да подновим процедурата", заяви Гюров пред Нова тв.

Още по темата
"Още с влизането във властта показахме, че не работим за постове. Мисля, че го доказахме и с последния жест, който направихме - оттеглянето на кандидатурата за БНБ", каза още той.

Запитан дали настоящият гуверньор на БНБ Димитър Радев е вариант за бъдещ управител, Гюров отговори: "При нова процедура всички опции и лица са на масата. Трябва да намерим безспорна личност. Това, което бихме искали от новия гуверньор, е борба и справяне с корупцията, изясняване на случая с КТБ. На този етап не говорим за личности, на този етап работим за нова процедура и очакваме правилните заявки."

Беше поставено питане и за икономиста Илиян Михов, чието име също е спрягано сред вариантите за нов управител на БНБ. "Това не е позиция за човек, който иска да се пенсионира. Това, което очаква следващия гуверньор, не е топло място. Хората, чиито имена са в списъка, трябва да направят много важни решения. Първо - до оставят собствения си живот", коментира Гюров.

"Търсим човек, необвързан политически. Смятам, че и аз бях такъв. Да, сега съм обвързан с "Продължаваме промяната", но от 5 месеца, а с финанси се занимавам от 23 години. Търсим личност с кауза, която е готова да се справи с тези предизвикателства и да ги реши", добави Андрей Гюров.

Гюров коментира и протестите заради лошите пътища у нас.

„Това е едно наследство от многогодишното управление на ГЕРБ. Те ни оставиха две неща – пътища в лошо състояние и недействителни договори за поръчки. В момента работим върху това да разрешим казуса. Виждаме, че влиза проект за решение от Министерството за регионалното развитие и благоустройството в НС, което трябва да одобрим. Повдигнаха се много въпроси – дали това трябва да става със санкции на парламента. Решение ще има, ще работим денонощно. Това не е проблем от вчера. Трябва осигурим средствата, които са заделени в бюджета и да направим така, че по законен начин да достигнат до фирмите, които вече са свършили работата си. Другото, което трябва да направим е, следващите 520 млн. лв., които са за поддръжка и ремонт на пътищата да отидат наистина там, където трябва”, каза той.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase