Снимка: БГНЕС

"Ние трябва да разберем истината и всички отговорни за тези варварски деяния трябва да бъдат наказани възможно най-скоро. Ако не го направим, тази война ще продължава. Колкото повече невинни цивилни жертви има, толкова по-трудно ще се установи мирът". Това заяви президентът Румен Радев от Португалия, където е на официално посещение.

По думите му убийството на цивилни по време на конфликт е военно престъпление.

Още по темата
Според Радев обаче дали НАТО трябва да се намеси в конфликта е изключително деликатен въпрос. „Ние вече имаме ясни изявления на генералния секретар на Алианса и на президента Джо Байдън, както и на други държавни ръководители, че намесата на НАТО в Украйна крие огромния риск от Трета световна война. Голямата тревога е тази война да не прерасне в ядрен конфликт. 6 000 ядрени глави има най-малко в арсенала на Руската федерация”, предупреди Радев.

Европейската интеграция на Западните Балкани е била сред темите, обсъждана днес на двустранната среща между президента Румен Радев и португалския му колега Марселу Ребелу де Соуза. След разговорите, проведени в град Порто като част от двудневната държавна визита на Радев, двамата държавни глави посочиха, че пътят на Република Северна Македония и Албания към Европейския съюз е важна тема от дневния ред на Стария континент.

На съвместната пресконференция след срещата българският президент припомни, че страната ни вече изрази безусловна подкрепа за Албания за начало на преговорите, но на Република Северна Македония ще й бъде необходимо повече време, за да изпълни необходимите изисквания.

"Ако македонската страна се беше заела още тогава да работи интензивно по този пакет, сега можех да дам утвърдителен отговор, но не мога", коментира Румен Радев за евентуалната възможност Република Северна Македония да изпълни изискванията до лятото, за да получи зелена светлина от България.

"Беше изгубено ценно време да се търсят други начини, за да се отвори вратата за членство. На Република Северна Македония ще й трябва повече време, за да изпълни изискванията по този пакет", смята държавният глава.

По време на разговорите между двамата президенти са обсъдени още възможностите за ускоряване и задълбочаване на икономическите отношения между България и Португалия, като и развитието на връзките в областта на науката, образованието и културата. Променената среда за сигурност в Европа също е била сред обсъжданите теми.

Посещението на Радев продължава утре в столицата Лисабон, където той ще разговаря с министър-председателя Антониу Коща и спредседателя на парламента Аугущу Сантуш Силва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase