Снимка: БГНЕС

България е много силен партньор в НАТО, тя е силен член на трансатлантическата общност и като всяка страна прави каквото може в Европа. Ние заявихме, че оценяваме високо значителната хуманитарна помощ, която българското правителство предостави на Украйна. Това заяви американският посланик у нас Херо Мустафа в интервю за Нова телевизия.

Още по темата
Тя бе категорична, че САЩ не оказват натиск и никога не са го правили.

"Никога не сме искали България да изпрати изтребили на Украйна, никога не сме искали да изпрати ракетни комплекси С-300. Това е решение между България и Украйна, това е ваше суверенно решение. Какво ще правите по-нататък също е ваше решение", заяви посланик Херо Мустафа.

Тя подчерта, че много държави по света говорят за военни престъпления, дори държави, които запазваха неутралитет.

"Това злощастие, тези ужасяващи, ужасяващи нападения в Буча показаха на света, че невинни хора биват убивани буквално всеки ден. Така че държавите по света се произнасят – Русия трябва да бъде подведена под отговорност за тези военни престъпления", каза посланикът.

"Не знам каква ще бъде крайната цена, защото не съм военен експерт. Но отново ще отбележа, че самолетите, с които разполагате в България в момента, не са оперативно съвместими с НАТО. Трябва да се модернизирате, нали така? Това е ваше собствено решение. И всеки самолет, който щяхте да изберете, всеки усъвършенстван модел самолет, отнема много време да бъде произведен", заяви дипломатът и отрече процедурата за нови самолети за нашата страна да има връзка със случващото се в Украйна.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase