Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Премиерът Кирил Петков коментира, че със сигурност заплахите към кандидата а управител на БНБ Любомир Каримански от ИТН са мутренски похвати.

"Въпросът е кои са мутрите, които са го изпратили това нещо. Кой се опитва да направи тази провокация, но ние ще разберем. Абсурд е зад това да стои Андрей Гюров", посочи той.

"От снощи МВР работи по тази информация. Обадих се веднага на министър Рашков и на Пламен Тончев от ДАНС. Недопустимо е този тип заплахи да се изпращат към когото и да било", отсече премиерът.

Петков заяви, че изясняването на въпроса кой е автор на заплахата е от най-високо приротитет и допълни, че е разговарял и със самия Каримански.

Още по темата
"Българската държава застава с всичките си органи, за да разберем кой има интерес от тези действия", каза премиерът.

На въпрос дали има напрежение във властта, Петков призна, че коалицията е сложна структура, но до този момент всичките проблеми са решавани.

"Успявали сме да ги прескочим, въпросът е на разговори и те да се водят непрекъснато, за да можем да напредваме", коментира той.

Министър-председателят коментира и казуса с посланика на Русия у нас Елеонора Митрофанова.

"До този момент тя се е държала абсолютно непристойно за един дипломат. Това, което направихме е, че отправихме няколко забележки, отзовахме 10 служители на посолството, повикахме нашия посланик от Москва за консултации в София, което на дипломатическо ниво означава същото да направи и Русия, но ако я обявим за персона нон грата, това е пълно скъсване на отношенията и за нас е по - целесъобразно, ако се стигне до такава стъпка, тя да е на ниво ЕС, а няма държавата в ЕС, която да го е направила все още", призна той.

По думите му, когато се взимат такива решения, трябва да се гледа цялата картина.

"Безопасността на моряците от „Царевна“ зависи и от руска страна", коментира премиерът.

Той обясни, че в момента има 260 метра между кораба и оградата, които още са като алеята на смъртта.

"Има престрелки, руските танкове влязоха в пристанището, един от тях беше взривен, има и скривалище, в което се крият украински войници и от време на време излизат и се бият и това означава, че никой не може да прекоси тези 260 метра", разясни Петков.

Той обясни и защо е нужно решение на НС, с което да се даде възможност на АПИ да разплати част от средствата на фирмите, извършавали поддръжка на пътищата.

"Предишното правителство на ГЕРБ е правило договори за поддръжка на пътищата, но под това име са скрити реално цялостни ремонти на пътищата, фирмите са работили, правили са истински ремонти, но не дават никаква гаранция към тяхното изпълнение, а това е нередност и това трябва да се установи преди да им се плати", посочи министър-председателят.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase