Снимка: БГНЕС

Според Благовест Белев от ПП предложението на САЩ, което беше отправено вчера за продажбата на нови осем изтребителя F-16, трябва да бъде обсъдено.

Според него цената, която сега предлага САЩ, е по-ниска от тази, на която са били договорени първите осем самолета.

"Имаме информация, че самолетите могат реално да бъдат на разположение на ВВС през 2025 г.", каза още Белев.

Още по темата
"Процесът за даване на бойно дежурство е свързан не само с получаване на самолети, но и с обучение на пилоти", посочи още той. Белев призова да се намери решение за ремонта на МиГ-овете, защото в момента само с тях разполага България.

От БСП се изказаха по-скептично.

Според Борислав Гуцанов ситуацията е абсурдна, защото още не са дошли първите осем изтребителя, а които стана ясно, че ще има забавяне с около година.

"Най-слабата икономика на Европа - българската, на най-голямата световна икономика - САЩ, даваме напред 2.2 млрд.", отсече той и добави, че цената, която САЩ предлага сега е по-висока.

Според него изтребителите са безумно скъпи.

"Вижте на какви цени купува Румъния, Гърция, Полша. Това е безобразие. Не може да научаваме от чуждата администрация за какво става въпрос", каза Гуцанов.

Според Христо Иванов от ДБ преговорите със САЩ трябва да продължат и да се търсят оптимални условия, защото България трябва да инвестира в модернизация на армията.

По думите му цената е въпрос на преговори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase