Снимка: БГНЕС

Засилва съмненията ни отказът от Временна комисия за меморандума с Gemcorp и IP3 Corporation. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ - СДС Делян Добрев по време на брифинг в Народното събрание, предаде репортер на БГНЕС.

"Тази сутрин мнозинството отхвърли предложението на ГЕРБ да се създаде анкетна комисия по повод подписания меморандум между българското правителство и фирма. Причината да поискаме такава анкетна комисия беше, че елементарна проверка в любимата търсачка на властта - Гугъл, показва, че зад тази фирма са стоели руски олигарси. Има много притеснения по този въпрос", каза още Добрев.

Той попита дали тази фирма ще получава средства от Плана за възстановяване и устойчивост, както и дали ще й дадат държавна земя.

"Фактът, че днес отказаха да създадем такава комисия, засилва нашите съмнения. Още повече, че този отказ беше направен много нескопосано с опит да бъде неглижиран този въпрос. Подписаният меморандум беше сравнен едва ли не с паметна записка. Паметна записка е документ, който е с по-малка стойност дори от протокол. Ние протокол не сме виждали да се подписва в Гранитна зала на Министерски съвет. Подписването на този меморандум в Гранитна зала в присъствието на премиера, меморандум, под който подпис сложи енергийният министър, не е никак безобидна работа", заяви още Добрев.

Той отговори на въпрос дали ГЕРБ ще сезира прокуратурата. Делян Добрев заяви, че няма да я сезират. Според него е отказана анкетната комисия, за да не се стигне до доклад, който след това да отиде в прокуратурата.

От Gemcorp заявиха с писмо до медиите, че зад компанията не стоят руски инвеститори и няма да участват в проект на завод за батерии или пък такива, залегнали в Плана.

Депутатът от ГЕРБ - СДС Александър Ненков отчете, че всички добри пожелания са били, че ще бъде по-прозрачно. По думите му тази прозрачност отива в канала и все още народните представители не са виждали Плана за възстановяване. "Прибавяйки и този меморандум, считаме, че това буди сериозни притеснения", каза още Ненков. Той заяви, че ГЕРБ иска да разбере как тази компания е била избрана, каква е нейната история и какви са ангажиментите на нашата държава.

Според него министър-председателят не идва в НС и управляващото мнозинство го крие по всякакъв начин.

Томислав Дончев от ГЕРБ- СДС попита има ли връзка тази инвестиция с проекта за батерии в Националния план за възстановяване и устойчивост. "Това е симптоматика за нещо друго. В началото на мандата това правителство дойде със самохвалните анонси за почтеност, прозрачност, парламентаризъм. Три месеца след това - нито има почтеност, нито има прозрачност, нито има парламентаризъм. Последните седмици полагаме неистови усилия, за да могат народните представители и цялото общество да чуят от министър-председателя какво се случва. Започваме с така наречения форсмажор, минаваме през политическите репресии, сега този въпрос - отговор няма. Тази власт оглуша. Тя е глуха. Тя не чува нищо освен собствената си пропаганда. Най-лошото в този занаят е освен да паднеш жертва на нечия чужда пропаганда, да си жертва на собствената си пропаганда", допълни още Томислав Дончев.

Той отговори на въпрос във връзка с обявеното от ДБ начало на консултации в НС за даване на мандат на правителството да предостави оръжия на Украйна. "Позицията е изразявана неведнъж - в рамките на нашите възможности ние трябва да окажем помощ от всякакъв тип", каза Дончев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase