Снимка: Dnes.bg, архив
fallback

Според бившия социален министър Бисер Петков увеличението на минималната работна заплата вече е изконсумирано от инфлацията.

Oще по темата

По думите му минималната работна заплата преди всичко трябва да покрива разходите за живот на най- нископлатените работници.

Петков напомни, че има проектодиректива на ЕС за минималната работна заплата в страните от съюза.
Препоръчва се минималната работна заплата да е обвързана със средната работна заплата, като обикновено пропорцията е 60%, уточни Петков.

Петков прогнозира пред bTV, че няма да се приключи с това увеличение на минималната заплата през тази година. Също, че най-вероятно ще се увеличи делът на т. нар. група на „работещите бедни“, ако минималното възнаграждение не покрива темпа на инфлация.

Петков определи като стъпка в правилната посока обвързването на социалните плащания с линията на бедност.

Той припомни още, че е предвидено българите да могат да се възползват и от европейските пенсионни фондове в бъдеще. Целта е да се насърчи допълнителното пенсионно осигуряване и то да е по-прозрачно и евтино за потребителите, обясни бившият социален министър.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

37

Г

преди 2 години

Абе то бива ,бива тъпо изказване ,ама чак пък толкова ,,....изяде ръста на Мин.заплата...Абе ей тъпчо това какъв ръст може да бъде ,тук говорим за някакви си 50 лв които трябва да се разделят на броят членове в семейството.Като повтарят постоянно за ръста ,ръста ,тези папагали трябва да ги оставят да живеят с тоя ръст ....да ги видим ,после и дума няма да обелят за ръст.За да говорим за някакви развитие ,макар и минимално на фона на тези яки европ.цени в магазините ,то мин. заплата 1000лв

36

До "програмист&

преди 2 години

Хахахаха, забавлява ме параноята ти с мания за величие. Чакам пореден "ответен удар".Па то нема лошо търгашите на отрова и програмист-пропагандист да си имат, ама нещо не им върви с подбора на кадрите.

35

Да в.Англия

преди 2 години

Цените на храни са поносими, но я опитай да купиш собствено жилище с 20- 50 000 паунда годишна преди данъците. Цял живот наеми и накрая децата ти по същата схема.А не са и масово хората с такива доходи. Ако се заблудиш от хубавия им живот само от годишни екскурзийки и почивки за по седмица-две, или пък локумите на нашенци,идващи си да си оправят зъбите, попаднеш ли в реалната действителност ,много бързо ще се приземиш. Който

fallback