"На всички ни е ясно, че това е една широка коалиция. Тя включва в себе си четири парламентарни групи като подкрепа и представителство, а в същото време много по-голям брой партии. Нормално е да няма единомислие по всеки един въпрос. За целта имаме коалиционно споразумение". Това заяви вицепремиерът и министър на околната среда и водите Борислав Сандов в предаването "Опорни хора" по телевизия Bulgaria ON AIR.

По думите му двете кандидатури за управител на БНБ от страна на коалицията ще създадат необходимостта от допълнителни разговори.   

"Конкуренцията не е лошо нещо. Включително и тази, която се случва публично. Функцията на гуверньор на БНБ е изключително важна и редно да има конкуренция. Мисля, че е добре и за самата коалиция да имаме тези разговори и да не изглежда всичко предрешено. Хората не трябва да мислят, че това е в ущърб на развитието на България, напротив. Трябва преди гласуването в пленарна зала ние да сме постигнали консенсус за това коя от двете кандидатури да подкрепи мнозинството", коментира Сандов пред Bulgaria ON AIR.

Министърът поясни, че двамата кандидати трябва да стъпват на професионализма и устойчивостта, защото тази позиция е изключително важна.

"Демократична България" има доста ясна позиция относно изпращането на въоръжение на Украйна. Разбирам и позицията на БСП. В крайна сметка това решение ще се вземе в рамките на правителството, като част от НАТО и ЕС. Мисля, че в тази ситуация, когато една държава е обект на агресия от друга държава, помощта не е само в това да приемаме бежанци, а да помогнем на тази държава да се защитава. Това не е въвличане във военен конфликт", подчерта Сандов.

Вицепремиерът обърна внимание, че на този етап не са установили повишен радиационен фон, но се следи редовно обстановката.

"Информацията за плаващите мини в Черно море е част от хибридната война, която Русия води от дълго време на територията на България. Това е поредният опит на Русия да всява страх. Според мен няма никакви мини в Черно море, които да плават свободно. Ако се стигне до напускане на евентуални мини от района на Одеса, те със сигурност ще минат бреговете на Румъния и чак тогава ще стигнат българския бряг, така че ще узнаем на много по-ранен етап. Няма никакъв риск за корабоплаване и рибарските лодки", обясни Сандов.

Гледайте целия разговор във видеото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase