Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Единственото, което искаме да покажем е, че си защитаваме интереса и няма да допуснем някой друг да ни се меси във вътрешната политика. Това заяви край гръцкия град Комотини министър-председателят Кирил Петков, помолен да коментира изгонването на десет руски дипломати от България, обвинени в шпионаж. Петков инспектира изграждането на междусистемната газова връзка Гърция-България, предаде БТА.

Още по темата
Министър-председателят каза, че в България не може да има шпиони на друга държава, които да работят срещу интересите на нашата страна. "Ние сме си България, България трябва да си гледа интересите и, ако някоя държава се опитва да прави нейната си политика през шпиони в нашата страна, това не е допустимо", каза премиерът.

Информацията, че руските дипломат са шпиони, дойде от нашите служби, посочи Кирил Петков.

Той отбеляза, че за всички изгонени руски дипломати има доста конкретни данни, които не са публична информация. "Това, което виждахме напоследък, тези хибридни атаки, които наблюдавахме, са управлявани от точно тези координатори, които много пъти са точно шпиони", посочи премиерът.

Той поздрави българските служби, които знаеха какво правят и какви действия да предприемат. Петков каза, че в ДАНС се работи много сериозно, има специален отдел за всякакви агенти, не само за руски, които влияят в нашата страна. Оттук нататък държавата си влиза в правомощията.

На въпрос дали всички десетима руски дипломати вече са напуснали България, министър-председателят каза, че за един от десетте  е направено изключение да забави заминаването си за Русия, тъй като има дете, което завършва училище.

За този един човек правим изключение, защото тук въпросът не е да покажем някаква агресия, каза Петков.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase