Снимка: БГНЕС
fallback

Във връзка с поредица от провокативни и злонамерени антибългарски коментари от страна на политици и общественици в Република Северна Македония от последните няколко дни, МВнР изразява загриженост, че се води злонамерена кампания срещу страната ни, целяща разпалване на антибългарски настроения.

Това се чете в позиция на българското външно министерство след новата поредица от антибългарски изказвания в съседната държава. В тях политици от Скопие сравниха позицията на България с руската агресия срещу Украйна.

Oще по темата
"Още по-тревожно е, че се правят опити за умишлена злоупотреба с трагичните събития в Украйна в резултат на руската военна агресия. Смятаме, че подобни цинични внушения трябва да бъдат категорично отхвърлени. Никой няма право да злоупотребява с трагедията на украинския народ по подобен арогантен и безпринципен начин. МВнР изразява загриженост за евентуално негативно отражение на подобна кампания върху позитивните тенденции на политическия диалог през последните месеци", смятат от българското външно министерство.

Само преди три дни лидерът на Демократическия съюз Павле Траянов, който участва в правителствената коалиция начело с Димитър Ковачевски нарече България геноцидна държава.

"Ако направим сравнение между това, което каза Путин за Украйна, с малки разлики виждаме, че България има същото отношение към Македония. В Украйна вместо дипломацията в момента говори артилерията. Европа никога не е решавала жизненоважни въпроси“, заяви Траянов в телевизионно интервю.

Дясната ръка на лидера на ВМРО-ДПМНЕ Християн Мицкоски - Александър Николоски пък сравни България с руската агресия срещу Украйна.

На извънредното заседание на Парламентарната асамблея на съвета на Европа в Страсбург Николоски каза следното: "Това, което ние подчертаваме е, че украинският и македонският народ имат много сходства. Както оспорват украинската национална идентичност, така България оспорва македонската национална идентичност. Както е оспорван украинският език, по същия начин България оспорва и македонският език. Така както страда украинският народ, така страда и македонският народ".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

От динев

преди 2 години

По скоро северните вардаряни кумани прелича на мини Беларус а Сърбия на мини русия,и и двете страни са славянски и агресивни мандалитети,не ги наричам македонци по пречи на че съм историк и македонците да са изчезнали след римската инвазия на балканите, Сърбия никога не ни е била приятел разперила се е за наша сметка с благословията на московските сатрапи,а Скопците са техни соло тестиси

47

От динев

преди 2 години

По скоро северните вардаряни кумани прелича на мини Беларус а Сърбия на мини русия,и и двете страни са славянски и агресивни мандалитети,не ги наричам македонци по пречи на че съм историк и македонците да са изчезнали след римската инвазия на балканите, Сърбия никога не ни е била приятел разперила се е за наша сметка с благословията на московските сатрапи,а Скопците са техни соло ***

46

Анонимен

преди 2 години

До македонисткия клоун с прозвището "Благоевград". Ще се наложи Скопие да ни принуди за това с военна сила. Както прави сръбския ортак Путин в момента в Украйна.

fallback