Снимка: Димитър Кьосемарлиев / Dnes.bg

Ако беше спазена рутинната, по-често срещаната в Наказателния кодекс процедура и се поиска предварително разрешение от Специализирания наказателен съд, тогава на първата минута Гешев щеше да знае, че е постъпило такова искане от МВР, на втората г-н Борисов би разбрал и можеше да е, ако не в Дубай, поне да е в Сърбия, а да не говорим какво можеше да се случи с доказателствата по делото. Това каза пред БНТ адвокат Михаил Екимджиев по повод задържането на бившия премиер Бойко Борисов и членове на ГЕРБ.

Още по темата
Той, обаче отбеляза, че адвокатът на Борисов - Менко Менков, не е бил допуснат близо половин час, което “без съмнение е нарушение и оставя горчив вкус”.

“Както и факта, че г-жа Менда Стоянова от медиите разбира, че е арестувана и ме питаше в каква процедура се намираме и какво става, защото това е брутално нарушение на презумцията за невиновност и затова вероятно ще има дело срещу МВР в България или Страсбург”, предположи авдокатът.

По повод реакциите на политиците от ГЕРБ, които говорят за полицейски произвол и политическа репресия, Екимджиев предложи да си припомним началото на 2010 година.

“Когато по подобен начин, но с насочени оръжия, с лазерни мерници, полицаите на Борисов и Цветанов влиза в спалните на лица - визирам казусите на Борислав Гуцанов, ареста на Николай Цонев, който беше определен от един придворен прокурор като “абсолютен престъпник” и това го гледахме по телевизиите - та онази бруталност е несравнима с леките прояви на полицейщина, на които бяхме свидетели снощи,” каза Екимджиев.

Според него, ако в България имаше прокуратура, Борисов трябваше да бъде арестуван и разследван още през 2011 година.

“Всички чухме тогава, как разпорежда на Ваньо Танов - тогавашния шеф на “Митниците”, да спре проверка в пивоварна “Леденика” на Мишо Бирата. После и двамата се споминаха някак скоропостижно”, допълни той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase