Снимка: Bulgaria ON AIR
fallback

Пазарите реагират негативно, когато се спомене "форсмажор". Самата употреба на тази дума вкарва напрежение при всички участници в икономическия живот. Това заяви депутатът от ГЕРБ-СДС Александър Иванов в студиото на "Денят ON AIR".

"Икономистите сме на едно мнение - самата употреба на думата е притеснителна. Явно не си говорят в тази коалицията. Вицепремиерът, министърът на икономиката заяви, че следващата сряда ще го гласуват в МС. Когато трябва да се вземе такова решение, без министър-председателят да знае, е притеснително. На няколко пъти искахме да поканим премиера да обясни, но той не дойде", заяви членът на бюджетната комисия пред Bulgaria ON AIR.

Той очерта последствията, които вижда от въвеждане на форсмажор -  неизпълнение на договори, спиране на доставки, междуфирмена задлъжнялост.

"Тези неща после се пренасят върху потребителите. А те вече страдат достатъчно. Икономисти и финансисти само чакаме твърдо и решително това управление да каже - ще има или няма да има такова нещо", посочи Иванов.

Очакванията му са, че инфлацията ще бъде двуцифрена. Народният представител определи като напредък увеличаването на компенсацията за скъпия ток от 250 на 300 лв., но и това не е достатъчно.

"4 пъти повече е цената на мегаватчас. Има пари в държавата, с това се хвалеше Асен Василев. Това е малко като 100 лв. ще им вземе с едната ръка държавата, 35 лв. ще им върне. Нашата компенсация беше предложена такава, че да спре инфлацията. 300 лв. са по-добре от 250 лв., но 600 биха гарантирали сигурност", заяви Иванов.

Моментът за овладяване на инфлацията е бил през лятото на миналата година.

"Тежестта пада върху джоба на българския гражданин. Когато инфлацията се изтърве, е трудно да се върнем назад. ГЕРБ предложи да бъде стопирано покачването на електроносителите, за да не се стигне до момент, когато инфлацията повлича всички субекти. Виждаме по-голяма фирмена задлъжнялост, която ще я плати в крайна сметка българският потребител", прогнозира депутатът от ГЕРБ-СДС.

И отново подчерта необходимостта от подпомагане на общините, храмовете, болниците, учебните заведения, които да бъдат компенсирани на 100% заради скъпия ток.

"Средната цена на тока е непосилна за бизнеса, който произвежда услуга или стока и от нея ще компенсира увеличението. В храма, в детските градини няма кой как да компенсира и ще страдат българските граждани, защото управляващите пропуснаха златния шанс да преборят инфлацията", коментира още народният представител.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

Правителството на обединените комунисти се провали.

12

Анонимен

преди 2 години

Какво да чакаме от Нинова - робинята на Митрофанова.

11

Дима

преди 2 години

Е какво можеш да очакваш от Нинова? На нея начина на мислене и е форсмажорно

fallback