Снимка: БГНЕС

От "Възраждане" алармираха, че българският кораб "Царевна" с 19 български моряци е блокиран от 24 феврури в украинския град Мариупол, а държавата не предприема нищо.

В декларация от името на партията Николай Дренчев посочи, че руската страна е съгласна да освободи кораба, за да могат сънародниците ни да се приберат, но Украйна отказва да го освободи.

"Възраждане" постави въпроса на външния министър Теодора Генчовска, Костадин Костадинов лично запозна премиера Кирил Петков със случая, но за съжаление досега българската държава не е предприела никакви действия, ние искаме да предприеме такива", каза той.

"Притесненията на моряците са, че целта на украинските националисти е да използват кораба за евакуация и ако това се случи, те ще се превърнат в заложници и преки участници във военни действия", добави Дренчев.

Той настоя, че важният въпрос е защо България не предприема нищо, за да се погрижи за моряците.

"Управляващите правят всичко възможно, за да помогнат на народа на Украйна, но правят ли нещо своите? Хубаво е да сме солидарни с мъката на братски народ, но ако не сме се погрижили първо за българите, тази солидарност прилича повече на лицемерие", отсече депутатът.

Той призова властта на прекрати сервилното поведение на България в международен план и външната ни политика да спре да бъде беззъба и безгръбначна.

"Само ако сме държава, която защитава своите интереси, ще ни уважат и съюзниците ни", настоя Дренчев.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase