Снимка: Bulgaria ON AIR

Днес Корнелия Нинова - вицепремиер и министър на икономиката и индустрията обяви, че Министерство на икономиката ще внесе в Министерски съвет решение за обявяване на форсмажорни обстоятелства. Според депутата от ГЕРБ Тома Биков, това ще донесе спекула и дефицит в магазините.

Той коментира и изкупуването на зърното от държавата.

Още по темата

"Дружеството "Сортови семена" е предприятие, което не е в добро финансово състояние. Как през него минават 1,2 млрд.? Може би някой в това дружество просто не иска да се подпише върху купуването на зърно на ръба на закона. Така си го обяснявам. Нашата позиция е, че е безсмислено действие това купуване на зърно", заяви депутатът от ГЕРБ Тома Биков в "Денят ON AIR".

Операцията по закупуването на зърно има потенциал да увеличи цените на хляба и брашното, смята той.

"В момента няма риск от продоволствена криза. Друг е въпросът, че виждам, че се полагат определени усилия. Крайно изненадан чух за обявяване на форсмажор. Това означава обявяване на извънредно положение. Познавайки стила на госпожа Нинова, тя ще започне да регулира цени лично. Това вече ще доведе до дефицит в магазините и наистина ще дойде спекула. Ще започнем да си купуваме продукти на по-висока от пазарната цена, защото ще има дефицит", коментира Биков пред Bulgaria ON AIR.

Депутатът изтъкна, че сме в тежка ценова криза, а няма предприето действие срещу това. И добави, че тепърва ще започнат да фалират бизнеси.

"Ясно е, че има и внесена инфлация, но и инфлацията в България е по-висока от средната в Европа. Това означава, че си имаме и българска инфлация  и тя е предизвикана. Не е вярно, че скокът на цените на тока е нещо лошо за България. Ние сме страна износител и производител на ток. С парите, спечелени от високата цена на тока, можем да компенсираме на 100% бизнеса, културните институции, болници и други. Държавата е на свръхпечалба от високите цена на тока. Това, което се иска от нея в тази ситуация, е да върне тези пари в обществото", обясни Биков.

По думите му бизнесът пръв ще пострада от въвеждането на форсмажорни обстоятелства. Според него цената на олиото галопира, но вече е изтървана.

"Говоренето за балансирана политика по време на война единствено може да те остави по средата. Правителството е заложник на същите хора, които сега ще регулират цените. Това, че сме страна член на НАТО, не е декларация. Готови ли сме да плащаме цена за това, че сме член на НАТО?", попита Биков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase