fallback

Премиерът Кирил Петков се срещна с представителите на работодателските организации у нас, като един от основните акценти бе ситуацията с пазара на електроенергия.

"От началото на военните действия в Украйна цените ескалираха. Очаквахме през пролетта цените да продължат да спадат. Вместо да спаднат два пъти, за да се доближат до реалните, те се увеличиха близо два пъти", каза пред Bulgaria ON AIR председателят на Асоциацията на индустриалния капитал в България Васил Велев.

Програмата за компенсиране на свръхвисоките цени трябва да продължи, убеден е експертът.

"Регулираната цена за бита е 119 лв., а цената на свободния пазар е 600 лв. Това е близо 5 пъти повече. След компенсиране досега пак бе повече от 2 пъти реалната цена, която плащаха 633 хил. потребители на свободния пазар. Ние поискахме тази среща, за да се удължи срокът на програмата и да отпадне таванът на компенсацията", уточни Велев.

Според него средства има, тъй като при всякаква цена на борсата допълнителната печалба в АЕЦ "Козлодуй" е по-голяма, отколкото е размерът на всички компенсации без таван.

"Има ескалация на цените в цяла Европа, не само в България. При тези цени - 600 лв. за мегаватчас, само за март в "Козлодуй" ще има 805 млн. лв. допълнителна печалба, а за компенсиране на всички потребители на свободния пазар са необходими 584 млн. лв. Компенсациите трябва да се увеличат", отбеляза Велев.

По думите му, ако няма компенсации за предприятията, много от предприятията ще спрат да работят.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

19

Чокумба

преди 2 години

Аре вдигайте цените бе.Писна ми да ви плащам сметките с моите данъци. До кога ще сме най евтината работна ръка в европа.Цени, заплати, инфлация. Срещу течението не се плува дълго.

18

Анонимен

преди 2 години

Стига с тия компенсации бе! Като отваряха бизнес. кого питаха? Оправяйте се! Държавата не ви е длъжник!

17

Йосиф

преди 2 години

Искаш помощ от държавата? Прехвърляш половината собственост на фирмата си на същата държава. Няма с парите от данъци да се спасяват робовладелците на прехода.

fallback