Снимка: БГНЕС
fallback

По какъв начин работи българското правителство в режим на война и случващото се в Украйна коментираха експерти.

Според журналистът Валерия Велева, кабинетът се опитва да балансира в сложните отношения в коалицията.

"Отбива удари отвън, удари на опозицията, и на сили извън опозицията. Опитва се да изгради една позиция по отношение на войната, която в момента се разминава с общата позиция на обществото. Това, което говори българското правителство за войната, не е това, което говори българското общество", обясни Велева в студиото на "Денят ON AIR".

Тя сподели, че хората са гневни заради това, че чуват от медиите истината за войната такава, каквото те я намират в други източници.

"Видяхме само за една вечер как се направи тази истерия по отношение на горивата и как информацията от Facebook успя да зомбира българското общество. Дали са виновни младежкото ГЕРБ, дали може с три поста да свалят правителството - трябва да бъдат похвалени, ако това наистина е така. Има проблем с информационната среда, която правителството в момента не контролира. Проблемът с медийното поведението на кабинета е много сериозен", подчерта журналистът.

Според политолога доц. Милен Любенов ситуацията е много сложна и трудна, защото това не е война само срещу Украйна, а и срещу Европа.

Oще по темата


"Не считам, че позицията на българското правителство се разминава с обществената позиция, защото видяхме преди няколко дни проучвания на "Алфа рисърч", където много ясно посочват кой е агресорът. Видяхме едно много сериозно свиване на традиционно високото преди години доверие на Путин в България. Колкото до опитите за дестабилизация, които са очевидни, както от страна на опозицията, така и от страна на други структури, които сега ще се опитат да се възползват от създалата се ситуация", коментира той в ефира на Bulgaria ON AIR.

По думите му хибридните атаки с горивата могат да бъдат много ефективни.

"Това сме го виждали през годините. Сега лесно може да се установи кои Facebook групи, откъде тръгва информацията. Не мисля, че реакцията на кабинета закъсня. Но тези снимки бяха разпространявани и от политици. Бивш енергиен министър заяви, че правителството трябва да достави горива от държавния резерв. Как може по подобен начин да се всява паника сред българските граждани", попита политологът.

Велева смята, че сме в информационен хаос.

"Ние сме в една война, в която първата жертва е истината. И битката за истината я виждаме както на военния фронт, както и при управленията на правителството. То трябва да има не само изпреварваща информация, но да има и изпреварваща реакция, за да може да внесе успокоение в обществото. Сетивата на българските управляващи трябва да са много изострени", добави тя.

Доц. Любенов е категоричен, че най-важното е правителството да запази единство.

"Това е едно от най-положителните качества на премиера Петков - той е много диалогичен, умее да балансира, включително между коалиционните партньори. Тази диалогичност ще доведе до запазване целостта на кабинета. Дали могат да се справят? Те са само на два месеца, това е най-атакуваното правителство през последните 25 години", поясни той.

По думите на Велева по закон в момента България не може да предостави нито оръжия, нито войници на Украйна, но може да предостави хуманитарна помощ.

"Русия никога няма да бъде тази Русия, която я знаем. Това в 21 век никой не си го е мислил. Но тук идва въпросът: "Защо се стигна до тази война, кой сгреши?". И защо Путин беше изправен до стената, защо не чуха сигналите му и това, което казва. НАТО стои отстрани и казва, че няма да влиза в тази война. Трябва да има агресивна дипломация, лидерите на този свят не трябва да стоят и да си говорят, а трябва да отидат всичките на крака в Москва и на масата на преговорите да се вземат тези решения", отсече Велева.

Политологът подчерта, че Путин е прекрачил граница, а от нея няма връщане назад и смята, че сме изправени под човек, който няма връзка с реалността.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

28

ВСИЧКИ СВЕТОВНИ

преди 2 години

лидери и руско население са невярващи, че Путин повтаря жестокостта на Хитлер и Сталин безотговорно като тях.И всеки ден-заплахи за света.

27

Анонимен

преди 2 години

Бг правителството бездейства. Откакто са на власт орязаха 60 лв. на пенсионерите, увеличиха депутатските заплати с 700 лв. и това е.Няма мерки за инфлацията, цените, спекулата...Само говорене, срещи, анализи...

26

Анонимен

преди 2 години

Много е удобно да кажем, че всеки с различно от желаното за управниците е ***. Е не съм *** и съм против санкции от наша страна срещу Русия. И да оприличиш публично от позицията на премиер тази страна на бензиностанция е пълен крах

fallback