Снимка: БГНЕС

Заместник на руския посланик у нас ще се яви в късния следобед в Министерството на външните работи, предаде БГНЕС.

Началникът на кабинета Лена Бориславова обяви по-рано днес, че посланик Елеонора Митрофанова е поканена в МВнР, но е отказала да се яви и ще прати свой заместник.

Причината за нейното повикване е разкриването на руски дипломат, който е извършвал разузнавателна дейност в България.

Самата посланик Митрофанова днес е била на паметника Шипка.

Главният прокурор Иван Гешев уведоми министъра на външните работи Теодора Генчовска, че са събрани доказателства за извършвана разузнавателна дейност от страна на гражданин на Руската федерация, ползващ се с дипломатически имунитет.

ДАНС и Специализираната прокуратура са засекли контакт на ръководител на една от руските разузнавателни служби у нас с високопоставен български офицер.

Руският резидент е получавал информацията си от генерал от резерва, който е разполагал с достъп до секретни данни, засягаща нашите съюзници от НАТО и ЕС. Информацията е била предавана по време на конспиративни срещи, като за целта са били използвани преносими карти-памет, криптиращи устройства и др.

По случая е образувано досъдебно производства за престъпления срещу Република България по чл. 105, ал. 1 от НК. Със своите действия руският дипломат е нарушил Виенската конвенция за дипломатическите отношения.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase