Снимка: БГНЕС

ДПС подава сигнал до прокуратурата срещу настоящия премиер и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков заради т.нар. "златни паспорти".

"Подаваме сигнал срещу Кирил Петков за бездействие. Работа на органите е да установят дали има престъпление по служба или престъпно бездействие", каза Хамид Хамид, който ще внесе сигнала.

Още по темата
Депутатът обясни, че в сигнала ще посочи, че по време на интервю в радио К2 на Халил Литифов са чули запис на интервю на Кирил Петков, който в качеството си на служебен министър на икономиката е възложил на заместник – министъра на икономиката Калина Константинова да направи проверка и да предприеме действия по въпроса за издаването на гражданство срещу инвестиции.

"Министерството на икономиката е следвало да изготви наредба, която да осъществява пълен контрол, първоначален и последващ, на всяка инвестиция за "златен паспорт", а такава наредба не е приета. Работа на надлежните органи е да прецени има или няма престъпление“, каза Хамид.

"Някой не е спазвал закона и не е изпълнил конституционното си задължение като министър", допълни той.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ отсече, че движението настоява спешно да се внесе за разглеждане на второ четене Закона за българското гражданство във връзка със санкциите срещу Русия и преразглеждане на гражданството на руските олигарси.

Той съобщи, че ДПС е внесло поправка за проверка на всички "златни паспорти", издадени досега у нас.

Карадаъй цитира становище на ЕК, в което се казва, че съгласуваните санкции ще сложат край на възможността на богати руснаци да получат за себе си и роднините си „златни паспорти“ и европейско гражданство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase