Снимка: БСП

"Въпросът, който се поставя за ползването на дърва и пелети, е изключително сериозен, поради простия факт, че над 1 500 000 семейства в България ползват дърва за огрев. Не само, че сме забелязали, че това е проблем в малките населени места, и че гледаме изцяло на България, не само на големите градове, но предприехме и конкретни мерки, които обаче виждам, че се оспорват с абсолютно несериозни аргументи.“, заяви вицепремиерът и министър на икономиката Корнелия Нинова от парламентарната трибуна по време на обсъждането на държавния бюджет.

Тя представи конкретно взетите мерки до момента. „Държавните горски стопанства да добиват сами дървесина и да я продават на себестойност, на която са я придобили на гражданите. Целта, която си поставяме, е да падне цената“, обясни тя като допълни, че след това е  последвало оспорване, че едва ли не се връщат стари режими и практики.

„Както частните собственици на гори могат да секат и да продават, така както общините могат да секат общински гори и да продават, така и държавата най-накрая ще си влезе в ролята и ще може, тя вече започна, да сече в държавната гора и да продава директно на гражданите“, категорична бе Нинова.

Във връзка със слухове, че това било политическа намеса и една партия, която иска да овладее горите и да ги използва за политически цели, тя заяви: „Точно обратното. Прекратяваме с практиката да се пускат фирми, приближени до партии, в гората, да секат безнаказано и безконтролно и не по лесотехническите одобрени планове. Да крадат в повече от това, което им е позволено да секат и да го продават, за да трупат лични печалби.“

Вицепремиерът допълни, че оттук нататък държавата си връща ролята в помощ на своите граждани. „Разбира се, всичко в рамките на закона и по принципа на справедливата и правилна пазарна конкуренция. Не искаме да изземваме функцията на частните, на общинските собственици, но искаме държавата да се състезава равнопоставено на този терен, за да помогне на своите граждани“, уточни Нинова.

Вицепремиерът припомни, че са започнали със 17 такива обекта, но ще стигнат до 56, а съотношението на цената на дървата, придобити по двата начина, е 2:1. „Вярваме, че с това ще помогнем на хората, но ще направим и следващата крачка“, заяви Нинова като допълни, че Държавните горски стопанства ще си назначат собствени работници, които да секат дървесината. Също така ще придобият високопланински машини, с които тази дървесина да се извозва до пункта, откъдето хората могат да си я купят на нормална цена.

„Смятаме, че това е съществена промяна в политиката, както в социалната ѝ част така и в държавническата част. Връщаме ролята на държавата в полза на гражданите“, заключи Нинова.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase