Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Докладът за "Барселонагейт", който е изпратен от испанските власти към българското МВР, не споменаваше точно лице, но имаше снимки на Борисов. Не е уличен директно, но показват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера като фактът, че просто очевадно, ако испанските власти са го открили, нашата прокуратура не е. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават тази информация, а ние да я нямаме? Това каза премиерът Кирил Петков пред bTV.

Барселонагейт

Относно публикуваният по-рано днес извод на доклад от „Барселонагейт“, според който сигналът е верен, Петков коментира: „Американските власти дадоха невероятни показания по „Магнитски“, като показаха кои са най-корумпираните хора в България. Испанските власти сега казват за висшестоащи български политици, които са обвързани с пране на пари. В доклада за „Барселонагейт“, който аз видях, в него не беше споменато точно лице, но имаше снимки на Борисов като част от доклада. Не го уличават директно, но казват, че според тях има замесени висшестоящи лица в тази афера. Като факт е, че очевадно давайки тази информация на българските власти, значи испанските власти са го открили, а нашата прокуратура нищо не е открила. Как е възможно всички други власти от цял свят да ни дават информация, а ние нищо не знаем?“, допълни премиерът.

Украйна

Той коментира ситуацията в Украйна. Следим внимателно ситуацията, буквално ежечасно. Това, което се вижда, е че има потенциал за нападение. Ако Русия реши, има цялата формирана бойна група, която да влезе в Украйна. Оттук нататък е въпрос на лично решение на Путин.

Аз лично се надявам, че няма да има война и че това са блъфиращи ходове на Путин, допълни премиерът. Ние в България имаме няколко неща, които изискват ясна позиция: да сме сигурни, че сме обследвали всички варианти и сме минимизирали рисковете от негативни ситуации. Негативните ситуация е ако влезе Русия в Украйна, наложат се санкции на Москва, а тя върне съответните ответни мерки, включително и спиране на газа за Европа. Това ще е огромен удар за нас, защото много голяма част от нашия газ идва от Русия.

Всички ние в тези съюзи – и в ЕС, и в НАТО, трябва да говорим в един глас. Ако има някакво разделение, идеята им се обезсмисля, допълни Петков. За НАТО-вските войски обявихме много важна стратегия: български батальон, но дефицитите в него допълваме със съюзнически войски. Тези дефицити, обаче, ги отразяваме ясно, те ще са под българско командване, но координирани от НАТО. Това е нова стратегия, допълни премиерът.

Ток и газ

Към момента имаме варианти как да запазим енергийната система на България, ако това се случи. Вече съм в разговори с ЕК и ако се стигне до такъв негативен сценарий, ще спрем частично износа на ток така че българските домакинства да са обезпечени с енергия.

Едновременно с това се обследват варианти за втечнен газ от САЩ. Трябва да сме сигурни, че имаме и други варианти, допълни Петков.

Уверихме се и че имаме гориво за АЕЦ „Козлодуй“ за две години напред, така че там нямаме риск. И обследвахме всички възможни рискове, за да сме сигурни, че българските домакинства няма да бъдат повлияни от евентуална война, каза още премиерът.

Инвестиции

През годините назад държавата е инвестирала абсолютно спорадично – тук едни пари за машини, там – за хора, нямало е никога системен подход. Сега за първи път събираме дефицитите на едно, и започваме да инвестираме в тях. Така че занапред да не говорим за дефицити. Използваме кризата, за да видим къде са слабите места, каза още премиерът.

Доставките на изтребителите са се забавили и заради Ковид-кризата, така че ще има поне година и половина-две забавяне на доставката. Нашите войски са натовски, тоест когато говорим за сигурност на нашето въздушно пространство, не трябва да се притесняваме – нашето небе е охраняемо. След две години с новите самолети, ще е по-добре, защото контролът ще е директно наш.

Няколко американски компании се свързаха с мен, за да видят как да прехвърлят програмистите си от Украйна в България, което е невероятна възможност за нас да им помогнем, но и да доразвием тази най-дефицитна професия, която липсва навсякъде – това е шанс да привлечем най-умните работници, допълни премиерът.

Съдебна реформа

По темата за съдебната реформа премиерът каза, че само ако махнем корупцията в системата, целият потенциал на българската икономика ще се отключи. Липсата на предвидимост гони чуждите инвеститори.

Няма наши и ваши хора в системата, има хора, които искат да променят нещата, и такива, които – не.

В момента правим списък на българи в чужбина, които имат потенциала за работа в различните служби, и искаме да се опитаме да ги привлечем тях, защото за да се изчисти системата, хората, които са отговорни към нея, не трябва да имат никаква връзка с досегашните служители. Аз, например, затова нямам никакво доверие към Иван Гешев, защото той си е бил с тези хора, ходил си е на барове с тях, шансът да се събуди една сутрин с желание да изчисти системата, е нулев, допълни премиерът.

Щом толкова много публична информация има навсякъде по списъка с 19-те лица, а няма истински разследвания и осъдителни присъди, това е очевадно, че тази система не работи. Това, което му препоръчвам на Гешев, е да си подаде оставката, каза Петков.

Включително и за него най-добро е да си подаде оставката. На негово място ще се състезават най-успешните хора с добри биографии, ще видим кой какво е постигнал, ще гледаме освен моралът, и смелостта на кандидатите, допълни премиерът.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

291

Сатир

преди 2 години

Простото кире си има прости почитатели. И всичките мразят Боко и Гешев! Що така милички?

290

Анонимен

преди 2 години

Този кабинет много ни отдалечава от Европа. Всекидневно виждаме демонстрация на силен стремеж да бъде уличен Борисов, а това е по-маловажно от Бюджет 2022, който повечето икономисти не одобряват и го смятат за абсурден и заробващ държавата и следващите поколенията. Рашков мълчи за нарастващата престъпност в страната по всички възможни пътища. Управляващите са неуки и неразбиращи що е това управление на държава и държавни финансии.

289

До 345

преди 2 години

Няма подател. Ха-ха! Еленка Йончева е ходила на пазар до Барса и е пуснала писмото. Две в едно.

fallback