Снимка: БГНЕС

Депутатите решиха като приеха на първо четене бюджета на държавното обществено осигуряване, че максималният осигурителен праг се увеличава с 400 лева до 3400 лева от 1 април, въпреки възраженията на част от работодателските организации.

Осигуряването за земеделските стопани също се увеличава драстично и се приравнява към минималната работна заплата, която от 1 април трябва да достигне 710 лева. В момента те плащат по 420 лева.

Втората година от майчинството също се приравнява към 710 лева.

В одобрения бюджет на държавното обществено осигуряване се залага и осъвременяване на пенсиите с 6,1 на сто от 1 юли.

Искрен Арабаджиев от ПП коментира по време на дебата, че дълги години пенсионерите понасяха „студени душове“, но сега управляващите ще предложат пенсионна реформа, която да отговори на очакванията. Той акцентира върху обстоятелството, че със скока на минималния осигурителен доход за земеделците вече няма да има привилегировани сектори.

Севим Али от ДПС обаче предупреди, че този скок на земеделците означава, че те няма да се осигуряват.

"Тези хора, които едва свързват двата края, вие ги карате да фалират и да напомня, че България е единствената държава, която още няма одобрен План за възстановяване и устойчивост", каза той.

Любен Дилов от ГЕРБ коментира, че този бюджет удря основния електорален крепил на ПП -  т.нар. свободни професии.

Хасан Адемов упрекна управляващите, че с най- големия бюджет са успели да разгневят най-много български пенсионери с актуализациите на доходите им. "Наближава стратегическата граница от 7 милиарда трансфер от държания бюджет към НОИ. 7 милиарда са половината от парите за пенсии, 7 милиарда идват от данъците, а останалите от осигуровки и ако продължава така осигурителната система се поставя под въпрос", предупреди той.

"Има няколко групи, които нямат осигурителен принос, но дайте да ударим земеделските производители, защото те са избиратели по презумция на ДПС", отсече Адемов. Според него големият проблем за тях е, че не са създадени условия да произведат продукция и благодарение на реализацията й да си плащат вноските.

"В най-тежката криза увеличаваме осигуровките на самоосигуряващите се лица, не само на земеделските производители", коментира той.

Адемов каза още, че таванът на пенсиите трябва най-накрая да падне, за да имат стимул, тези които сега започват да се осигуряват да го правят на високи доходи.

Любомир Каримански от ИТН отбеляза, че се очаква приходите да се увеличат с 12%, като тези от осигуровки и неданъчни приходи нарастват с 6,8%. Според него може да се увеличи таванът на пенсии и дори евентуално това може да стане при актуализацията на бюджета на ДОО през юни.

По думите му броят на пенсионерите ще намалее с малко над 1% и това е в резултат от случващото се по време на пандемията.

Лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов посочи, че през 2021 г. броят на работещите е 2, 4 млн. "1, 5 към 1 е съотношението работещи - неработещи и солидарната системата издъхва", коментира той.

Костадинов се обяви за разговор за пълна промяна на пенсионния модел, защото при това демографско положение солидарната система не може да работи.

"Скоро ще трябва да избираме дали да плащаме социални помощи или пенсии, защото няма да има пари и за двет"“, каза той. Според него трябва да се обърне внимание на втория осигурителен стълб.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase