Снимка: БГНЕС

ДПС ще настоява да се направи пълна проверка на чужденците, които са получи българско гражданство срещу инвестиции.

До момента 103 лица са получили “златни паспорти“, съобщи Хамид Хамид.
 
Той обясни, че парламентарната правна комисия е отхвърлила предложенията на ДПС за поправки в закона, с които да отпадне възможността за получаване на гражданство срещу инвестиции. Тя обаче е приела промени, внесени от МС една седмица след тези на ДПС.

„Някой го е страх от тази проверка и някой иска да прикрие някого при получаване на „златен паспорт“, а чухме вече, че МП ще възлага проверки по някои случаи, но избирателно и където някой се е изцапал, ще бъде прикрит“, коментира Хамид.

„Учудва ни нежеланието на управляващите да проверят всички тези факти. Да не се окаже, че лабораторията на олигарха Иво Прокопиев е замесена със „златни паспорти“, посочи той.

Хамид отсече, че ДПС ще иска пълна проверка от прокуратурата за всеки отделен случай, защото се вижда нежеланието на управляващите да го направят.

„Тази тема е една от чувствителните в Брюксел и това е една от причините да не отпаднат визите за САЩ. Ние сме решени да стигнем докрай и да се провери всеки случай, да разберем какви нарушения, далавери са правени с тези паспорти и кои е лобирал за тях“, обобщи Хамид.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase