Цената на природния газ се понижи с близо 18% от действащата през януари месец. Как ще се отрази това на икономиката ни?
 
"Да се надяваме, че това, което ще се случва оттук нататък, ще е съществено по-различно. Това намаление с 18%, което се случва сега, беше прогнозирано през януари. Тогава имаше успокоение. Тогава обаче ръководството на "Булгаргаз" не искаше да поеме малък риск, за да избегне повишаването на цената с 30%, което беше напълно възможно. Щеше да спести много неприятности както на бизнеса, така и на самото бивше ръководство", каза енергийният експерт Еленко Божков в ефира на Bulgaria ON AIR.
 
Според председателя на Българската газова асоциация Пламен Павлов сегашното поевтиняване с 18% не е нещо обичайно.
 
"То е нещо нормално и естествено в резултат от пазарите. През януари имаме още няколко фактора - един, от които е доставката на втечнения газ, близо 18 танкера бяха доставени за европейския пазар. Има и стабилизиране на норвежкия добив, който също повлия. В европейския пазар има по-голямо предлагане. Тези количества не се отразяват на дългогодишните договори, които имат европейските газови играчи, те се отразяват на стоковия пазар", допълни той.
 
"При определянето на цените това, което прави "Булгаргаз" и представя в КЕВР, е решаващо, защото функциите на енергийния регулатор са изключително ограничени. "Булгаргаз" сам си определя цената, разбира се, има връзка със стоковите пазари. Ноември и декември не бяха толкова студени, че ние да сме изхарчили 2/3 от газа в хранилището. Газът от Азербайджан има начини да се достави до България, би могло и чрез старата връзка между България и Гърция", посочи енергийният журналист Галина Александрова.
 
"Ако се увеличи делът на Азерския газ, това ще промени цената. Безспорно е, че беше изолиран достъпът до него. Това неслучайно беше позицията на премиера, който каза, че тук трябва да влезе някой, който да разследва. Между Коледа и Нова година българската делегация беше в Баку, а когато се върнаха, те бяха убедени, че нещата не са по този начин, по който го представя ръководството на "Булгаргаз", коментира председателят на Българската газова асоциация.
 
"Има възможност газ от Трансадриатическия газопровод да влезе в Гърция, което е напълно достатъчно, защото ние пък ще имаме газ, който е бил за Гърция, а влиза от Русия в същите количества", категоричен е Божков, който е част от Стратегическия съвет към президента Румен Радев.
 
"КЕВР е обявена като независима, но беше формирана на толкова зависим квотен принцип. Във вторник определянето на състава стана с жребий, много странно как решиха този въпрос. Ние настояваме в състава на комисията да има персонална отговорност, да има отговорник за природния газ. Трябва да има представител както на потребителите, така и на бранша", добави той.
 
"5 членове на КЕВР са малко, не може да бъде независим регулаторът, в който хората се избират на квотен принцип от партиите в парламента. Хората, които са в момента в КЕВР, ще бъдат зависими от мнението и интересите на своите партии. Трябва да има представители на бизнеса", отсече Галина Александрова.
 
Вижте целия разговор във видеото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase