Общ преглед
Рестартирахме диалога с Република Северна Македония, очакваме да има надграждане с резултати по политиките, с амбициозните планове на целия Министерски съвет, очакваме конкретни резултати. Това заяви министърът на външните работи Теодора Генчовска на брифинг в МВнР, по време на който запозна медиите с екипа на министерството и отново изрази позицията на страната ни по повод конфликта Русия-Украйна.

България отново поднови предложението си да осъществява охрана на въздушното пространство на РС Македония, съобщи Генчовска, цитирана от БГНЕС.

Още по темата
Във връзка с напрежението между Украйна и Русия, външният ни министър каза, че е единна позицията на всички държави-членки на ЕС по отношение на търсене на дипломатически средства за намаляване на напрежението.

"Вчера в НС беше много полезна дискусията, защото се повдигна важна тема съпътстваща към темата външна политика, това е изграждането на адекватни отбранителни способности, от които България се нуждае много, за да се чувстваме като страна-член на Алианса с достойнство, а не само да разчитаме на дипломатическите действия и на политическите усилия", каза Генчовска.

Тя посочи, че от външното ни министерство са в постоянен контакт с българите в Украйна и с посолството.

"Досега няма проявено желание за евакуация на българи от там, плановете за евакуация са обсъдени, обаче", добави Генчовска.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар