Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Общ преглед
Премиерът Кирил Петков декларира пред депутатите, че приоритет №1 е с дипломатически средства деескалация на напрежението по линия Русия – Украйна, Русия – НАТО.
Още по темата
"Първо, ние ще сме конструктивен съюзник в НАТО, член на ЕС и нашата позиция е ясно декларирана от самото начало. България е и ще бъде отговорен съюзник с предвидима позиция и никой не би трябвало да се упражнява по тази тема", отсече той по време на извънредното заседание на парламента.  

"Вчера свикахме заседание на Съвета по сигурността и бях информиран от службите за случващото се. Ескалацията е реална и я гледаме като сериозно предизвикателство и следим ежечасно развитията на конфликта“, каза Петков.  

Той декларира, че МС има идеята да не сме консуматори на сигурност, а българската армия да е приоритет, въпреки че има дефицити на инвестиции в последните години във въоръжените сили.

"Имало е отделни инвестиции, които не са направени с най-добрите опции да оптимизират отбраната ни. Хубавото е, че правителството се заема с тази цел и инвестициите в армията вече ще бъдат по отношение на най-големите дефицити", посочи премиерът.

Министърът на отбраната Стефан Янев посочи, че заради системно недофинансиране системата за отбрана има сериозни дефицити.

„Подготовката ще става с въоръжени сили на други страни за да се използва механизма за предаване на на опит процедури и практики, които в момента не могат да бъдат тренирани“, обясни той.

„Моят апел е съвместно с НС да търсим начин как да усъвършенстваме законодателната база и административните процедури, така че да прекъснем този цикъл да се харчи бюджетът за отбрана нефокусирано. България се нуждае от модерни въоръжени сили“, призова Янев. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар