Снимка: БГНЕС

Най-важното в момента са цените на тока, на природния газ и начинът, по който ще бъде компенсиран бизнесът, каза народният представител от "Демократична България" Ивайло Мирчев пред БНТ.

“Цените са екстремни, това е безспорно. Обстоятелствата са меко казано форсмажорни. Надявам се и бизнесът да оцени този ход, който правителството предприема в момента. Според мен кабинетът успява да вземе сравнително адекватни мерки”, каза Мирчев и подчерта, че страната не би била в енергийна криза, ако прокуратурата бяха независими и си вършеха работата.

"Енергийният сектор е овладян от определени олигархични-мафиотски структури. Ако прокуратурата искаше да си върши работата, можеше да направи проверка в “Булгаргаз”. Увеличаването на цената на един енергиен ресурс е заплаха за националната сигурност. Има възможност да се внесе по-евтин газ, но "Булгаргаз", който трябва да защитава интереса на България, не го прави. А прокуратурата бездейства”, каза той.

Ивайло Мирчев заяви, че КЕВР трябва да влезе в ролята на независим регулатор, неповлиян от управляващите. Той отново припомни, че в момента, в който се формираше новото правителство енергийният регулатор се опита да вдигне цената на тока.

“Ако помните една фирма искаше да купи ЧЕЗ България и имаше изтекъл запис на Бойко Борисов, в който той казва: “Те не се съобразяват с мен, да отиде КФН да ги удари”. Той поръчва на един регулатор да ги удари. После се чудим защо шефът на КЕВР Иван Иванов стои на пресконференциите до Борисов. Каква е работата на председателя на независим регулатор да стои до политическото лице?”, попита Мирчев.

Той сподели очакванията си, че КЕВР ще взема адекватни решения неповлияни от властта.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase