Общ преглед
ГЕРБ обвини управляващата коалиция в липса на управленческа програма и мерки за преодоляване на кризите в страната.

"Наблюдават се пориви за авантюризъм и бездействие", скочи в декларация от името на ПГ Десислава Атанасова.

"Намираме се началото на първата пълна сесия на 47 НС, България е в ситуация на ценова криза, на прага на икономическа криза и нова вълна от здравна криза. Заявките за разходите на новото правителство са симптом на първи крачки към финансова криза. На фона на тези предизвикателства, първото усилие на НС е да създадем възможност за постигането на национално единство за основните цели на обществото, защото нито една партия няма мандат да налага еднолично решение", каза тя.

Според нея управляващата коалиция не е сплотена от обща политическа логика, а е създадена от нуждата за формирането на редовно правителство.

"ГЕРБ е опозиция на това разнородно мнозинство и ще положим усилия да сме коректив на управляващите и ще предложим опита и идеите си за възстановяване на страната от тежката ситуация“, посочи Атанасова. По думите й ГЕРБ е готова да води диалог с останалите партии в НС, но при условие, че партиите от мнозинството са осъзнали, че и техните избиратели са български граждани.

"За първи път влизаме в новата година без бюджет и това е най- важната задача пред парламента и правителството. Бюджетната рамка ще покаже дали управляването може да се справи с различни кризи, но за съжаление все още нямаме яснота по отношение на намеренията на правителството. Не е ясно колко ще е инфлацията, какъв ще е дефицитът, за първи път няма скок на минималната заплата, а заявката а 4 мост на Дунав и 3 тунела под Стара планина звучат нелепо. Темата за еврозоната и Плана за възстановяване отсъстват напълно от дневния ред на правителството", скочи Атанасова.

Тя отсече още, че кризите няма да се решат сами, а са нужни действия, които не винаги носят дивиденти и аплодисменти з а тези, които ги прилагат.

"Има два пътя пред България - на задълбочаване на кризата и вторият е изграждане на условия за общи национали усилия за тяхното преодоляване, ние сме готови да участваме само във втория път. Време е правителството да представи управленската си програма, да потърси обществено съгласие по нея и да се опита да я осъществи", каза тя.

Според Атанасова министрите не осъзнават ролята си на управляващи, а се държат така все едно сме в предизборна кампания. "Това говори за политическа дезориентация и невъзможност за взимането на адекватни политически решения", настоя тя.

Атанасова отсече още, че освен това България е поставена в сложна ситуация за започване на преговори с РСМ за членството в ЕС и трябва всички партии заедно да положат усилия за защита на националните интереси в региона.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


Още новини

Коментари Напиши коментар