Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Мораториумът върху цената на тока може да падне преди март. Той ни дава време, за да направим нужния анализ на системата и да видим дали няма скрити резерви в системата, заяви премиерът Кирил Петков в интервю за предаването "120 минути" по bTV.

"Трябваше ни време, не може ден едно, в който си встъпил, на следващия ден цените да са по-скъпи. Това, че ГЕРБ го внесоха с грешна дата, за да си направят игричка, но ние се радваме, че сега имаме тези дни за анализ какво се случва с доставчиците на газ, с износа на ток, откъде идват тези пикове. Трябват ни поне 20-30 дни, за да проверим всичко за доставките на газ и цените", уточни Петков.

Още по темата
Действаме конструктивно, да, не ни хареса изненадата, че когато се заклехме, вечерта имахме новини, че ще се вдигнат цените на тока и парното. Оттук нататък трябва да действаме оперативно, важното е какво ще направим, добави Петков.

"Критикуваха ни за мораториума, но искаме да проверим дали няма течове по системата. Не може сметките да се плащат от битовите потребители. Това е най-лесно. Философията ни е друга", заяви Петков.

Той обеща подпомагане на бизнеса за цената на тока, но в определени рамки.

"Законът дава правомощия на КЕВР, които той в момента не изпълнява. Той може да направи пълни инспекции на всички субекти по веригата, за да види разходите им. КЕВР не трябва да е един печат на крайните цени, а да има истински регулиращи правомощия", посочи министър-председателят.

Газът от Азербайджан в момента е близо 60% по-евтин. Имаме анекси, ако успеем да го направим, дупката, която ще покриваме, ще е по-различна. Вчера извикахме директора на Булгаргаз да обясни всичко. Тази седмица ще комуникираме с азерските партньори. Утре и Мицотакис ще дойде, преди да кажем, трябва да направим всичко възможно, цените, базирани на реални разходи да се намалят.

Ако успеем да направим един по-успешен микс, в който те да продават на по-адекватни цени към Топлофикация, дупката може да е по-различна, добави Петков. Трябва да гледаме внимателно договорите, в момента купуваме едва 30% от договорената ни газ, която сме могли да купим, посочи още Кирил Петков.

Няма да правим сделка за оставката на главния прокурор Иван Гешев, каза още премиерът

Коментари Напиши коментар

203

CriticusMagnus

преди 9 месеца

Чакай малко сега.... Той депутат ли е или министър председател? Не прие ли Народното Събрание мораториума? Или той смята, че народдното събрание прави каквото каже той?

202

Анонимен

преди 9 месеца

да субсидираш веи само да им наливаш държавни субсидии те произвеждат едва 10 процента от тока на България на изключително високи цени 41 процента идва от Козлодуи и го препродават , ако си вземеме платеното оборудване за Беляне и построим нов блок ще сме добре ,обаче нашите политици не гледат народа слушат козяк , американците не ни дават да правим друг блок , предлагат да им закупим непроизведени малки ядрени реактори /няма нито един в световен план още работещ всичко на хартия

201

Анонимен

преди 9 месеца

Не ти требва Харвард, за да разбереш, че някои неща не стават с вълшебна пръчка. И на нас не ни трябва да сме завършили Харвард, за да знаем, че нищо няма да промени Кирчото! Никой от народа няма да заживее по-добре! Това, за да го разбереш, не ти трябва Харвард!!!