Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Окончателното решение за болница "Лозенец" ще бъде взето след изясняване на всички факти. Фактите потвърждават правилността на решението ми, заяви министърът на здравеопазването проф. Асена Сербезова по време на парламентарния контрол.

Отговорът й дойде в отговор на въпрос на депутата от ГЕРБ-СДС проф. Асен Балтов относно вливането на болница "Лозенец" в педиатрията, което беше взето като решение в последните дни от управлението на предходния служебен министър Стойчо Кацаров.

"Има 4 протокола, подписани от министъра на здравеопазването по този казус. В рамките на първите 2 дни проведох срещи с всички заинтересовани страни, включително с ректора на Софийския университет и ръководството на болница "Лозенец". Уверявам ви, че решението във връзка с посоченото преобразуване ще бъде направено с оглед нуждата от публичност. За мен са важни установяването на нормалната учебна дейност в СУ "Св. Климент Охридски", така и намирането на дългосрочно решение на проблема", заяви проф. Сербезова.

Проф. Балтов изрази мнение, че вливането е било направено меко казано скандално.

"Няма да спираме да задаваме въпроси относно всички действия, които ще предприемате за в бъдеще, за да сведем до минимум всички съмнения в корупция", категоричен бе той.

Както е известно, със свое писмо от 14 декември, здравният министър поиска незабавно преустановяване на действията по преобразуване на дружествата, имащи отношение към проекта за изграждане на нова детска болница.

В писмото на министъра, адресирано до съветите на директорите на СБАЛДП „Проф. Иван Митев“ ЕАД, на МБАЛ "Лозенец" ЕАД и на Здравна инвестиционна компания за детска болница ЕАД, се посочва, че решението на министъра се взема до изясняване на всички факти и обстоятелства по казуса.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase