Справедливи ли са новите преизчисления на пенсиите и ще бъдат ли ощетени пенсионерите, коментира бившият социален министър Христина Христова.

Всички отпуснати след 24 декември пенсии ще се изчислят с нова тежест за годините и месеците осигурителен стаж без превръщане. Останалите около 2 милиона пенсии, отпуснати преди 24 декември 2021 г., ще бъдат преизчислени служебно от НОИ.

Още по темата

"47-ото Народно събрание е в правото си да промени тези текстове. Засега не е постигнат пълен консенсус относно методиката на преизчисляване на пенсиите. Този, който ще взима 380 лв., вече ще взема колкото този, който взема минималната пенсия. Тук е голямата ми болка. Този начин на промени в минималната пенсия не е добър. Той не следва принципите на пенсионно-осигурителната система", обясни Христова в "България сутрин".

Тя изтъкна, че това е много чувствителна система.  573 лв. става средната пенсия от януари 2022 г.

"Там има един основен принцип - осигурителното право трябва да бъде в съответствие с осигурителния принос на човека. Ще стане така, че хора, които са по-образовани и са изпълнявали по-квалифициран и отговорен труд, ще вземат колкото човек, който не е имал образование. Пенсионерите се настройват един срещу друг", отбеляза Христова пред Bulgaria ON AIR.

Според нея е необходимо преизчисляване на пенсиите, но трябва да се каже на хората, че няма съвършен механизъм.

"В началото на 90-те години започнахме с много ниска база. Имаше един период, когато пенсиите бяха около три долара. Тази база трудно се наваксва. Както са били и ниски доходите през този период. Не бива да искаме да решим всички социални проблеми с пенсионната система", заяви Христова.

"Както в последните години ставаше увеличението на минималната пенсия, този подход е удар по пенсионната система. Трябва да се прилагат принципите на пенсионно-осигурителната система. Най-важни са осигурителни вноски, какъв е приносът към пенсионната система. Възникнаха много противоречия", поясни бившият социален министър.

Според нея постепенно ще отпадне таванът на пенсиите. Тя обърна внимание, че ограничението на пенсиите е несправедливост в пенсионно-осигурителната система.

"Имаме и ограничение на максимален осигурителен доход, където максималната пенсия е процент от него. Тук също има противоречия. Трябва да се реши въпросът кой да бъде максималният осигурителен доход", добави Христова.

"Размерът на обезщетението на майките се върна в началото на въвеждането на втора година майчинство. Аз се смятам за един от авторите. Като народен представител съм внесла това предложение и то беше прието. Има много упреци. Първо, че е много дълъг този отпуск по майчинство, но жената има право на избор", разясни бившият социален министър.

Тя коментира, че в момента системата не е справедлива, защото обезщетението замества дохода от труд на жената, която е вкъщи и си отглежда детето, а най-ниската цена на труда е минималната работна заплата. Христова уточни, че е добре майките да получават поне минималната работна заплата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase