Снимка: БГНЕС
fallback

Бившият зам.-председател на Народното събрание Явор Нотев и политологът Слави Василев коментираха в предаването "Денят ON AIR" казуса със запечатването на редакцията на вестник "Труд". Според тях министърът на културата Велислав Минеков е постъпил в рамките на своите правомощия и задължения.

"Това не бе репресия. Истината е, че по времето на министър Рашидов "Труд" не си е плащал разходите. Това е и негово нарушение, защото той е длъжен да си събира приходите. Минеков, понеже не желае да бъде обвиняван в безстопанственост, изпраща писмото до редакцията на вестника", обясни Слави Василев.

"Съдебен състав съвсем надлежно е постановил, че няма основания да се спре изпълнението. Аргументите на "Труд" са несериозни и аз трябва да се доверя на разбирането на съда, който има пълните детайли. Същевременно споделям позицията на СЕМ, че трябва да се зачитат и законите, защото министърът е в правомощията си, и да се положат грижи журналистите да не се чувстват репресирани", посочи Нотев.

Двамата гости на Ганиела Ангелова са на едно мнение, че лидерът на "Продължаваме промяната" Кирил Петков носи политическата отговорност в новата управленска коалиция.

"Той се нагърбва с идеята да състави правителство по ред, който буди любопитство. Някои го наричат бизнес модел, а всички връзки водят към министър-председателя", отбеляза Нотев пред Bulgaria ON AIR.

По думите на Василев е добра идея един министър сам да определя заместниците си, като по този начин "отговорността е ясна, а не размита, тежи много повече и трябва да я оправдаеш".

"Ако в дадено министерство има проблем, значи проблемът е на дадената партия. Това позволява на партиите да оправдаят своето присъствие във властта", смята политологът.

"И аз адмирирам този подход. Избирателите не са лековерни или с къса памет и си спомнят "червените линии" от миналото между всички партии", изтъкна бившият зам.-председател на Народното събрание.

Слави Василев прогнозира новата управленска коалиция да просъществува поне година.

"Но ако ме питате, тя може да просъществува много повече, защото отговорността е пряко дефинирана за всяко едно министерство", подчерта той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

94

Ив

преди 2 години

До Диана, трябва ли ви писмо за да ви уведомят, че дължите 200000 лв Или вие сама си знаете, като куп месеци не сте си плащали наема, че ще дойде момент в който ще изгърмите???Ако някой живее във ваш имот и не си е натрупал 200000 лв наеми, нужни ли ще е да му напомните или той най-вероятно си е знаел?

93

Диана

преди 2 години

Какво писмо е изпратил Минеков до редакцията на "ТРУД"? Сега ли го измислиха или преди малко? До сега беше известно, че ТРУД не е получил никакви предизвестия за случилото се, че редакцията е чакала поредната фактура за да си плати надлежно наема..И какъв съд е взел решение без знанието на ТРУД? За да има съд, трябва ТРУД поне да е информиран, а няма следи от подобна процедура...Всичко е лъжа и манипулация...БСП и СИЕ ВЪН ОТ ПОЛИТИКАТА!

92

Анонимен

преди 2 години

Интересно, новите все се сравняват със старите. А уж казват че са различни.

fallback