Снимка: БГНЕС
fallback

Министърът на правосъдието Иван Демерджиев каза, че месеци наред няма окончателен отговор от прокуратурата за начина, по който се прилага принципът за случайно разпределение на делата. Затова Демерджиев обмисля и вариант да се потърси дисциплинарна отговорност от конкретни прокурори. Без да обяви имена, Демерджиев посочи, че комуникацията му по този повод върви с един заместниците на главния прокурор Иван Гешев, съобщи БТА.

Преди заседанието на Висшия съдебен съвет /ВСС/ той поясни, че от лятото тече писмена комуникация между двете институции и определи това като неглижиране от страна на държавното обвинение.

Поводът за исканата информация от страна Демерджиев са случаи в съдебната система, при които има отклонение от закона. При липса на случайно разпределение на дела и преписки, последиците могат да са много сериозни, аргументира се Демерджиев.

Той обясни, че в разговора си с европейския главен прокурор Лаура Кьовеши преди дни двамата са обсъдили готовността на по-широк кръг институции у нас, които да изпращат сигнали за нарушения в новата евроструктура. До момента такива правомощия в България има само прокуратурата.

Лаура Кьовеши ги нарече малки дела, аз ги наричам случаи, които не са с обществен интерес. С тези думи Демерджиев описа изпращаните досега сигнали за евроизмами. Той посочи, че дори се обмисля възможността всеки ръководител на прокуратурата да има достъп до евроинституцията.

В Прокурорската колегия на ВСС Демерджиев вече е изпратил исканите документи по казуса "Осемте джуджета". Става дума за извършвани разпоредителни сделки, подписвани в болница. Правосъдният министър уточни, че е дал на ВСС 18 доказателства. От ВСС вече трети месец той очаква и решение за това какво да се случи не само със сградите, а и с автомобилите на Бюрото за защита на свидетели, което парламентът реши да извади от прокуратурата и върна в Министерството на правосъдието.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

13

Анонимен

преди 2 години

Така ли, а защо чак сега се жалва ?!

12

Анонимен

преди 2 години

Гешев ОСТАВКА. Съдебна реформа.

11

Бау

преди 2 години

Всички прокурори крадат и лъжат.

fallback