Снимка: архив, БГНЕС

Председателят на Народното събрание да се сменя всяка година.

За това са се договорили четирите формации, преговарящи за управленска коалиция -"Продължаваме промяната", БСП, "Има такъв народ" и "Демократична България". По тази схема всяка от формациите ще има председател на НС за година от мандата, ако бъде пълен, пише „24 часа“.

Предвижда се първа на поста председател на НС да бъде избрана лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Още по темата

Формациите вече са се договорили и за структура на правителството. Под премиера, който засега се очаква да е Кирил Петков, ще има само един вицепремиер. Към МС обаче ще мине агенцията за безопасност на храните.

Вицепремиерът пък ще е най-вероятно Александър Дунчев и ще надзирава агенцията по горите, която става държавна, както и защитата на природата от екоминистерството, която също се вади от него и минава към МС.

Към министъра на финансите Асен Василев пък ще бъде придадено централното координационно звено по еврофондовете, което сега е в МС и изпълнителната агенция за одит на европейските земеделски фондове.

В МВР, регионалното развитие, труда и социалната политика и отбраната няма да има промени.

Към външното министерство вече ще са агенцията за българите в чужбина и дирекция "Вероизповедания" от МС.

Към правосъдното министерство пък минава дирекция "Съдебна защита" от МФ.

Засега не се предвиждат реформи и промени в образованието, здравеопазването и културата.

Екоминистерството обаче взима от икономиката управлението на „Еко Антрацит“ ЕАД и „Екоинженеринг“ ООД - фирми сега под шапката на Държавната консолидационна компания.

Земеделското министерство пък ще вземе управлението и стопанисването на язовири от ДКК.

А АПИ от МРРБ отива към министерството на транспорта и съобщенията.

Агенцията за научни изследвания от МС пък преминава на подчинение на министерството на икономиката. То взема и фонда на фондовете от МФ. А държавната петролна компания се закрива.

Предвижда се и чисто ново министерство на електронното управление, към което ще са дирекция „Добро управление“ от МС, дирекция „Информационни технологии“ от МТИТС, Институтът за публична администрация, дирекция „Модернизация на администрацията“ от МС.

Новото министерство взима и надзора над пощите, агенцията по картография, ГРАО и агенцията по вписванията.

Няма промени в енергетиката, туризма и спорта засега.

 

Коментари Напиши коментар

300

Анонимен

преди 1 месец

Стига сте плюли по Европейския Съюз! България е европейска, а не азиатска държава и не може да бъде управлявана от Москва! А Брюскел ако не сте разбрали не е "Третият или Четвъртият Рим", защото ЕС не е империя, а има федеративно управление. Европейският парламент е висшият орган и ние имаме депутати в него и можем да променим съюза, ако от нещо сме недоволни, а не да го разрушим, както Ленин разруши Русия!

299

Ха, ха,ха,хааааааааа

преди 1 месец

БЕЗ КОРНИ ----НЕМА ПРАВИТЕЛСТВО....НЕ ГО ЛИ РАЗБРАХТЕ ТОВА , БЕ СЕЛЯНЧЕТА....??!!!/...а , и Тя го знае това прекрасно.../.....ДО КОНГРЕСА НА БСП ---МОЖЕ И ДА НЯМА ПРАВИТЕЛСТВО...ХА,ХА,ХАААА.....ЗА ДА Е СИГУРНА КОРНЕЛА , ЧЕ ТЯ И БСП ШЕ ОЦЕЛЕЯТ, ПРИ ДИКТАТУРАТА НА РАДЕВ!

298

Анонимен

преди 1 месец

ЕС е деформиран развит социализъм.