Снимка: Bloomberg TV Bulgaria
fallback

Резултатите от президентските избори предполагат някакъв вид промяна на позицията на България в международната политическа сцена. Това важи и за парламентарните избори, като оттук нататък можем да очакваме една по-стойностна и по-смислена външна политика на страната ни. Това заяви проф. Динко Динков, преподавател в УНСС, в ефира на предаването “Бизнес старт” с водещ Живка Попатанасова.

"От края на 19-ти век българската външна политика не може да се освободи от сателитния синдром. Това означава, че следваме линия, която се предписва от някой голям брат...България трябва да разработва свои позиции и свое поведение в международните отношения".

Проф. Динков заяви, че България е успяла да влезе в едни от най-успешните съюзи за колективна сигурност като НАТО и Европейския съюз, но е време да осъзнае своя собствен потенциал и да отстоява своя национален интерес в тези организации. Той добави, че един най-големите проблеми на страната ни е именно свързан с отношенията ни с партньорите в големите международни организации.

"Аз забелязвам, че откакто президентът натрупа по-сериозни правомощия при последните две служебни правителства, когато той отиде на заседанията на Европейския съвет, той говори и него го слушат.”

Международният експерт посочи, че последните години Европейският съюз показва желание за експанзия към Западните Балкани. Властите в България не са успели добре да аргументират своята твърда позиция по отношение на ветото на членството на Република Северна Македония, което е довело до сериозен натиск от страната на другите държави-членки. Този дипломатически провал е и причината да се зароди силна антибългарска реторика в Северна Македония.

“Ние след 14 години членство в ЕС все още не сме осъзнали на каква организация сме станали член. Този май месец ще се проведе една сериозна дискусия за бъдещето на Европа и това е много добър повод България да се включи и активно да участва в разговорите.”

Проф. Динков смята, че ЕС е организацията с най-успешен интеграционен модел, който в момента буксува. Според него трябва много детайлно да се изговори какви са рисковете пред блока, в каква посока върви той и дали не е отклонява от целите, които са заложени при самото му създаване.

Целия разговор можете да чуете във видеото на Bloomberg TV Bulgaria

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

64

Анонимен

преди 2 години

Ротшилд и фамилии управляват света

63

Красен

преди 2 години

Всичко в света е пари и интереси. Сега невидимата сила на паричната мощ действа. Правителствата на Европа не взимат самостоятелни решения. Те отдавна са купени и правят това, което им кажат богатите банкерски фамилии.

62

Анонимен

преди 2 години

Няма грам шанс да се случи български политик да откаже на голям брат. Щом дойде комисар със заплаха за спиране на траншовете, веднага ставаме от зелени по-зелени и почваме да търсим зелени сертификати или в случая с Русия и Турция почваме да строим поток. Просто парите за чекмеджета и бизнеси на партийни членове и спонсори са в голяма част външни и никой не иска да ги губи, даже населението да стои на студено с 500лв сметка за ток или 70% да ги изолираме, щото не искали да се "ваксинират".

fallback