Снимка: БГНЕС

"Те са двама образовани в САЩ предприемачи с тъмносин автобус. Политическата им партия съществува едва от септември, но те превзеха България с щурм.  Наречени "Харвардите" заради мястото, където са учили за магистърска степени, Кирил Петков, 41 г., и 44-годишният Асен Василев сега са на върха на властта на платформа за нулева корупция, в страна, която се смята за една от най-корумпираните в ЕС", пише Ник Торп в материал за BBC, коменитращ "Продължаваме промяната" - партията, която спечели изборите у нас.

Те вече бяха популярни обществени личности, преди да създадат своята партия "Продължаваме промяната" на 19 септември. Двамата бяха министри на икономиката и финансите в служебното правителство, което управлява България от май.

Сега те имат задачата да се коалират с други две протестни партии и старите социалисти. Няма да е лесно, но българите са уморени от близо 18 месеца политически сътресения и копнеят за стабилно управление.

Харизмата като ключова съставка

Политиката в България днес е разкъсана между нови партии, като тази на Петков и Василев, и старата гвардия, опетнена от корупция, които се блъскат помежду си, за да ръководят страната. Гласуването в неделя беше третото за тази година.

Първата от партиите от нов стил се появи на последните избори през юли, водена от тв звездата Слави Трифонов, но не успя да състави правителство. Сега тази част от електората, която иска промяна, е поверила тази задача на "Харвардите".

"Ключовата съставка за мен е харизмата", каза консултантът по борба с корупцията Филип Гунев пред BBC. "Кирил Петков вероятно дори не е знаел, че я има. Това е почти като  при любовта - мистериозна съставка, която не можете да определите точно."

Една слабост на предишни протестни партии в България е, че те бяха доминирани от десни либерали от София.

Това, което Кирил Петков донесе в надпреварата, твърди Гунев, е способността да говори на обикновените българи с популистко, ляво послание и да се измъкне от либералната кутия. "Той и неговият приятел Асен Василев повтаряха едно и също послание отново и отново по време на кампанията. Ще преразпределим парите, които лошите са откраднали от вас досега."

Когато бяха част от правителството миналия май, те разкриха, че водеща банка е изсмуквала пари, предназначени за малки и средни компании, на няколко големи фирми.

Основният им съперник Бойко Борисов, бивш бодигард и пожарникар, който управлява България с дясноцентристката си партия ГЕРБ през по-голямата част от последните 12 години, се описа като простак, който се застъпва за други глупаци.

Унгарците очакват възхода на "Харвардите"

Българите гласуваха за промяна, а изборът им се следи отблизо в целия регион.

Друг популистки "простак", унгарският премиер Виктор Орбан, обича да изтъква селския си произход и страстта си към печено свинско.

На изборите през април следващата година той ще се изправи срещу опозиционния претендент Питър Марки-Зай, маркетинг специалист, който е работил в Канада и САЩ.

Петер Марки-Зай се очертава като първия сериозен съперник от опозицията в Унгария от 2006 г. насам.

Кирил Петков се завръща в България през 2007 г. Неговата компания ProViotics използва щам бактерии, извлечени от кокичета в своите здравословни добавки, които се продават по целия свят. Неговата канадска съпруга Линда държи луксозно веган кафене Amelie Sweet Shop в центъра на София. Скорошна публикация на страницата на магазина във Facebook гласи: "Обсебена съм от тези малки мъфини със сирене без глутен!"

Мечта за "българския лъв"

Работата по съставянето на правителство вече е започнала.

"Няма да е лесно, но започнаха на правилното място - със съдебната реформа", каза пред BBC консултантът по връзки с обществеността и рекламата Радослав Бимбалов. "Те обещаха да отстранят главния прокурор. Може би тяхното правителство няма да оцелее повече от седем или осем месеца, но това ще бъде достатъчно време, за да убеди обществеността, че те са готови да работят."

Петков, който изглежда ще бъде следващият премиер на България, наскоро каза пред интервюиращ, че мечтата му е да прочете изследване  след 10 години: "Няма да говорим за азиатските тигри или ирландския тигър, а за българския лъв".

Но българите може да не са готови да чакат толкова дълго.

Коментари Напиши коментар

245

Seneka

преди 8 месеца

тея двамата ще дозакопаят KLETA MAJKA BALGARIQ!

244

s

преди 8 месеца

Двама предприемачи с Америка зад гърба. Харизма - не, а тарикатлък на дребно!

243

Ключовата съставка

преди 8 месеца

Ключовата съставка е програмирането на машините от Радев и метежниците му.