Снимка: БГНЕС

От понеделник стартира изплащането на помощите за тока на бизнеса. Средствата са осигурени на 100% съобщи министърът на енергетиката Андрей Живков по време на брифинг.

Той допълни, че забавянето е заради изчакването на становището на Европейската комисия дали това представлява държавна помощ. А тя се е произнесла, че не става дума за такова.

Министър Живков допълни, че са подписани договори с 23 фирми – доставчици. Това са 70% от играчите на българския пазар, които отговарят на условията за получаване на тази помощ

Компенсацията ще бъде отразена за сметките през месец ноември, които ще излязат в началото на декември.

“Клиентите могат да следят това дали техният търговец е подписал договор, с което да си изискат помощта. Списъкът ще се актуализира ежедневно на сайта на Министерството на енергетиката. Парите са налични, а компенсациите са в ход. Тези, които са получили вече фактурите си, ще получат компенсациите си накуп в началото на декември”, увери Живков.

“Около 75-80% от фирмите вече са получили фактурите си за ноември, тъй като вече се намираме в средата на месеца”, разясни енергийният министър.

Друга основна задача е да се подготвят конкурси за постоянни членове на борда на БЕХ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase