Поддържаме блокирането от страна на България на началото на европреговорите на РСМ докато Скопие не изпълни изискванията за спазване на човешките права на македонските българи, спиране на езика на омразата към България и привеждането на учебниците във вид, отговарящ на историческита истина. Това заяви за предаването "Брюксел 1" Владимир Перев от сдружение  "Коридор 8 - Скопие" след разговорите на организациите на македонските българи у нас.

За първи път от десетилетия насам организации на македонските българи са приети на най-високо държавно ниво у нас.

Тази седмица представители на 7 организации - Партия Граждански демократичен съюз, сдруженията Културен Център "Иван Михайлов" - Битоля, "Трибуна" - Прилеп, "Македонско-Българско приятелство" - Скопие, "Коридор 8" - Скопие, "Интеракция" - Охрид и "Единство" - Кочани, поискаха от българска страна дипломатическа офанзива на европейски терен и застъпване за техните човешки права. Те се срещнаха с президента Радев, министри и водещите политическите партии у нас.

По думите на Владимир Перев докато преди години се е смятало, че Скопие е по-напред от Тирана в изпълнение на критериите за започване на европреговори, то сега по всичко личи, че РСМ задържа Албания по пътя на европреговорите.

Вижте кратко видео в аванс, а цялото интервю с Владимир Перев можете да проследите днес от 17.30 в предаването "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Коментари Напиши коментар

15

Анонимен

преди 6 месеца

Сега тези 7 организации, както са се организирали да отидат при президента, да вземат да се съберат и да създадат единен Национален съвет на българите в Северна Македония, който да отстоява правата им пред държавните институции там. Защото сега с кого точно да разговарят македонските власти дори и да искат?

14

Do xaxa

преди 6 месеца

Много преди твоето племе да прецапа Дунава Македония е била Империя с история и тази земя никога НЕ Е била българска...Понемаеш?Македония, до историческите си граници в Гърция и България си e държава.Рано или късно ще е такава..

13

А бе

преди 6 месеца

До АнонименДай тогава да предадем всичко,само за да направим мръсно на Русия.Българският интерес си е български и слугинажът на САЩ и Брюксел с нищо не му помага!Когато Англия и Франция признаят,че Ньойският договор незаслужено дава Македония на Сърбия и следва да се отмени-тогава можем да ги приемем за истински съюзници.