Снимка: Министерство на енергетиката

В началото на зимния сезон няма да оставим столичани без парно и топла вода. Енергетиката години наред е поемала задълженията на столичната "Топлофикация", днес ситуацията не е по-различна. Това каза на брифинг днес заместник-министърът на енергетиката Мирослав Дамянов.

В него участваха също и изпълнителните директори на БЕХ ЕАД Валентин Николов и на „Булгаргаз“ ЕАД Николай Павлов.

За да бъде гарантирана възможността на „Булгаргаз“ да осигури необходимите количества природен газ за страната, ще бъде предложено Българският енергиен холдинг отново да изкупи задълженията на топлофикационното дружество към „Булгаргаз“. Това обаче е „пожарно“ решение, при което няма гаранция, че ситуацията няма да се повтори в бъдеще, съобщиха от Министерството на енергетиката.

Газовият доставчик постави срок до днес, 25 октомври, столичната „Топлофикация“ да изплати задълженията си за доставен природен газ. По данни на “Булгаргаз“ към 21.10.2021 г. задълженията на топлофикационното дружество са повече от 719 млн. лв.

Изпълнителният директор на БЕХ ЕАД Валентин Николов съобщи, че вариантът с цедиране на задължения на „Топлофикация София“ е прилаган многократно досега – през 2009, два пъти през 2013 г., през 2014, 2018, 2019 и 2020 г. Въпреки предлагания в момента изход с нова цесия, няма гаранция, че към края на годината няма да се натрупат нови задължения.

Затова като дългосрочно решение се предлага да бъде разгледан вариантът за евентуално придобиване на собственост от страна на БЕХ в столичната „Топлофикация“. Предстои работна група с представители на Министерството на енергетиката, Столична община, топлофикационното дружество, Булгаргаз и БЕХ да оцени евентуалните плюсове и минуси на такова решение.

Коментари Напиши коментар

77

Нищо ново

преди 1 месец

За пореден път от държавният бюджет ще се доплати за евтиното парно на софиянци.

76

никой не казва

преди 1 месец

а цената , цената каква ше е ?

75

Анонимен

преди 1 месец

Добре , че бързо си намерих очилата , щото без тях почетох :"Няма да оставим столичани без п0рно ". Не че с очила и без очила ,прочетеното има кой знае каква разлика !? Щото п0рното не е спирало ,само сутеньорите , пардон , обещаващите се сменят ...