Снимка: БГНЕС
fallback

Ново държавно предприятие ще даде възможност за работа на служители, които са с прекратени договори с енергийни и минни дружества. Това предвижда Планът за възстановяване и устойчивост, съобщи вицепремиерът Атанас Пеканов.

То ще се казва „Конверсия на въглищни региони“.

Преди пресконференцията Пеканов и премиерът Стефан Янев се срещнаха с ръководствата на КНСБ и КТ „Подкрепа“, докато под прозорците на МС има протест на миньори.

Вицепремиерът поясни, че периодът на извеждане на въглищните централи в бъдеще ще изисква сериозна рекултивация и подготовка на терени, която е свързана с много нови работни места.

"Това е една реформа, която вкарваме в Плана за възстановяване и устойчивост, който ще подадем в петък към Брюксел", коментира Пеканов.

Oще по темата
Страната ни ще се стреми да затвори въглищните централи възможно най-късно във времето. Така се дава възможнос да се изградят навреме предприятия, които да дадат нови възможности за работа на жителите на различните региони.

"Ако продължаваме да мълчим по темата и да не взимаме решения, ще изгубим възможност да получим значително много пари от европейските средства, които да използваме именно за този преход, който ще се случи, а той най-вероятно е неизбежен", обясни вицепремиерът по управление на евросредствата.

Според Пеканов поставянето на такава дата ще помогне "да се отключат" пари по Фонда за справедлив преход, които са 2,4 млрд. лева, от които 1,7 млрд. лева трябва да се използват за Маришкия басейн. Именно с тези средства ще може да се открият нови работни места.

Атанас Пеканов допълни, че в този процес участието на синдикатите е ключово, защото те дават "преговорна сила" на своите членове. Всички бъдещи решения трябва да бъдат разглеждани и взети именно с участието на синдикатите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Д-р Бийн

преди 2 години

Д-р милен врабевски е за наблюдение и сериозно лечение.

19

Веско бизнесмено

преди 2 години

Които не е доволен на борсата.а тези които се двуомът по 40 камшика на голо по гърбът и на тъмно на хляб и вода.

18

фен

преди 2 години

Кво направиа,2синекурци.Не видяхте ли,репортаа,едина,каза,нещо от рода,напреж,но и той,не се чу.А после двамата,дадоха,по идна папка,на министро.ТОВА ИМ Е ПОДКРЕПАТА.

fallback