Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

"ДПС прави три необичайни неща - етнически турчин кандидатства за президент, възстановяват Делян Пеевски в листите, Мустафа Карадайъ посети Анкара. Това се случва на фона на влошена електорална ситуация, която е такава заради демографската криза в страната. Никога ДПС не е успявало да получи повече от 60% от гласовете на българските турци. И трите жеста са в посока на радикализиране на ДПС", коментира пред БНР социологът Андрей Райчев.

Още по темата

Той подчерта, че отношенията на другите партии с ДПС не могат да бъдат като с обикновена, "защото това е нашата донякъде етническа партия - ДПС никога не е ислямизирало и турцизирало".

"Но сега се прави обратната демонстрация. Ние сме достигнали точка на кипене в тези хора и трябва много да внимаваме. В следващия парламент ДПС не трябва да бъдат стигматизирани и сатанизирани", коментира Райчев.

Той посочи, че данните не говорят за намаляване на електората на ИТН.

"Към техния електорат имаше добавка от хора, които не харесват толкова Слави, но му връчиха мандат, за да свали Бойко Борисов. Оттеглянето е на този допълнителен електорат, който се премества към "Продължаваме промяната". Кирил Петков и Асен Василев са единствената новина и няма начин да не растат, вятърът духа в платната им. ГЕРБ явно не губи. Ситуацията зависи от броя на гласуващите", отбеляза Райчев.

По думите на социолога президентът Румен Радев за първи път получава ясни алтернативи.

"Те нямат време да се наложат. ГЕРБ успяха да намерят начин да излязат от изолация. Това ще отвори вратата на десния избирател на втория тур. Очаквам на балотажа да отидат Радев и проф. Анастас Герджиков", посочи Райчев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase