Снимка: БСП

"БСП ще влезем в парламента абсолютно подготвени какво да се прави от първия ден". Това заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова след среща с представители на синдиката КТ "Подкрепа". Тя обясни, че с оглед на връхлитащата ни социална, икономическа и енергийна криза левицата е предприела поредица от срещи с браншови организации, синдикати и работодателски организации за търсене на решения, съобщиха от партията.

Нинова заяви, че проблемите са ясни и констатирането им не е достатъчно. "Готвим се за конкретни решения, по конкретните въпроси, влизайки в Народното събрание. Притесняваме се, че парламентът ще се сформира първата половина на ноември и няма да има достатъчно време до края на годината да се приеме бюджета за 2022 г. ", обясни лидерът на българските социалисти. Тя изрази желанието на БСП като парламентарна група да влезе абсолютно подготвена с решения по ключови въпроси.

Корнелия Нинова поясни, че левицата работи в две посоки. На първо място тя посочи плана за първите 100 дни - какво трябва да предприеме парламентът и евентуално бъдещото правителство. "На всички ни е ясно, че предстоят и тежки разговори за съставяне на кабинет в последните дни на годината", допълни Нинова. Второто, в по-средносрочна рамка, според нея, е Бюджет за 2022 г. "Ние имаме своите идеи, но искаме да ги обсъдим с браншовите организации, синдикатите и работодателите, както и да получим от тях предложения как те виждат решаването на конкретните проблеми", подчерта тя.

Корнелия Нинова посочи като основен проблема с покачването на цените - и на енергоносителите, оттам на всички стоки и услуги, увеличаващото се неравенство и бедност, и необходимите от страна на държавата мерки за подпомагане на все по-голям брой български граждани.

"Трябва още в първите дни на следващия парламент и преговорите за правителство да поставим въпроса за една реална мярка, която може да доведе до намаляване на цените - намаляване на ДДС на енергоносителите", подчерта лидерът на БСП. Тя допълни, че тази практика се прилага вече в доста европейски държави.

На второ място Нинова постави намаляване на ДДС на храните от малката кошница, с което да се помогне на много домакинства и семейства. "Държавата да се ангажира с 200 kWh енергия, която да бъде осигурена на социално бедните семейства през зимата, както и да не им се спира токът, ако не си платят сметките", отбеляза тя на трето място.

Корнелия Нинова коментира, че БСП има една идея, която досега не се е прилагала, за която е намерила разбиране в първия разговор - в бюджета за догодина да се заложи една сума, която да бъде в енергиен фонд, в който да се акумулират средства от свръх печалбите от производителите и търговците на енергия в момента, както да се инвестират и държавни средства. "Този фонд следва да се използва за подпомагане на икономиката и бизнеса, както и на социално слаби семейства", конкретизира председателят на БСП

Нинова обяви, че от КТ "Подкрепа" са дали идея, която предстои да бъде обсъдена: да се потърси начин за замразяване на плащанията по емисиите за 6 месеца, за да може през това време да се повлияе и да се регулират цените.

Нинова обясни, че срещата е била изключително полезна и сред обсъжданите теми са били запазването на работните места в тази ситуация и как да се помогне на бизнеса, за да се постигне това. "Обсъдихме и варианти за минимална работна заплата, която да се заложи в бюджета за 2022 г., все ключови моменти от бюджетната процедура", каза още тя. Лидерът на БСП подчерта, че това е изключително важна тема, през която минават всички политики в държавата.

"Особено е важно в тази тежка ситуация всички политически субекти, особено тези, които се очаква да влязат в парламента, да сме абсолютно подготвени буквално от първия ден. Веднага трябва да се сложат на масата предложения, законодателни промени, законодателни изменения", категорична бе тя.

Нинова припомни печалния опит от 46-то Народно събрание от забавяне на тези решения, от създаване на комисиите в парламента и сложните разговори за съставяне на кабинет. "Това беше загубено време, което този път нямаме. Не можем да оставим държавата и народа си в тези тежки кризи. Искаме чрез тези предложения, които обсъждаме в този широк формат, да дадем стабилност на България и сигурност на семействата, и домакинствата през зимата", заключи Корнелия Нинова.

 

Коментари Напиши коментар

37

Имам предложение

преди 1 месец

БСП да престане да практикува вредната традиция на БКП да флиртува с така наречените социално слаби и да им обещава, че ще отнеме от заможните онова, което са спечелили с труд и лишения, за да им го даде на тях - вечно не можещите да си намерят работа и перманентно не желаещите да учат или да актуализират знанията си. Щом този контингент е толкова скъп за БКП/БСП, нека най-сетне тази партия насочи усилията си в полезна за обществото насока - да накара вечните михлюзи и некадърници ДА РАБОТЯТ!!

36

Анонимен

преди 1 месец

Бсп е антибългарска партия -- само повтарят искаме стабилност, искаме това, искаме онова, какво можете изобщо да свършите? В европарламента гласувате против българските интереси, а тука се спотайвате. За въведения пазар на електроенергия --ами той е създаден от герб и бсп, те са помагали за това. Кой е гласувал в народното събрание за него ? -- герб, бсп и дпс.

35

Анонимен

преди 1 месец

Решението на проблема на бизнеса е непазарно формиране на цената на електроенергията, както беше преди престъплението на ГЕРБ в електроенергетиката и въвеждане на търговия в електроенергетиката от ГЕРБ. Регулирана цена, доказване на разходи, енергиен микс от всички производители.............Снабдяване с електроенергия, не търговия.