Снимка: БГНЕС
fallback

Лидерът на „Продължаваме промяната“ и бивш служебен министър на икономиката Кирил Петков смята, че с няколко мерки икономиката ще се подобри.

“Имаме уникалната структура на икономиката, при която 1,5% от българските фирми по някакъв начин, въпреки корупция и лошо образование, са успели да качат продуктивността си над средноевропейската. Трябва да видим как тези хора са успели и как успяват да изнасят на световните пазари фирми като “Ейком“ и “Волаком“, които правят роботи и системи за летища. Фирми като BMS, които правят усилватели“, коментира той пред БНР.

Според него въпросът е защо те успяват, а другите не успяват.

Oще по темата

„Няколко от другите неща, които лесно можем да постигнем – да премахнем част от административната тежест, броя разрешителни, броя проверяващи, всичко това да се прегледа внимателно. Вярваме, че като махнем корупцията, голяма част от тях могат да бъдат елиминирани, защото част от тези препятствия са и потенциална касичка за различните административни структури“, каза Петков.

„Третото нещо е, че наистина трябва да сменим концепцията за образованието, особено в посока висше. В момента нямаме университет в топ 1000, но имаме невероятни учени като проф. Денков, който сега е министър на образованието. Трябва да разберем кои са нещата, които трябва да направим, за да издигнем този тип учени на ръководни постове. Така че цялото ни образование да дръпне напред“, посочи още той.

Според него са нужни промени,  така че да има по-високи изисквания и за преподавателите от типа публикации в световни журнали, оценка на студентите към тяхното преподаване и задължителна работа с бизнеса, особено в приложни науки.

„Отделно в самите ни компании и усвояването на европейски фондове трябва да сменим начина, по който се раздават тези пари. Трябва да бъде свързване на истински проекти с оценки на тяхното осъществяване и след изпълнението. Което аз направих като министър на икономиката с международни организации като Европейската инвестиционна банка, Европейския инвестиционен фонд, така че да махнем системното раздаване на “едни пари на наши хора“. Това трябва да престане. Ако “едни пари“ се дадат на най-добрите, оценени и от външни оценители проекти, ще се види как конкурентоспособността би направила скок“, каза Петков.

Той добави, че трябва да се привлекат и конкурентни компании, които да инвестират в България, а това се случва, ако няма корупционен риск за тях.

„121 депутати са първото условие, което ни трябва, за да започнем да имплементираме тези политики, които всъщност не са мистерия, учили сме ги във времето и знаем как могат да се приложат“, призна той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

192

Анонимен

преди 2 години

Без елиминиране на мафиотските гнезда на шайката Гроб, България няма никакъв шанс да продължи в правилна посока!

191

Анонимен

преди 2 години

Като първо условие трябва да бъде арестувано цялото висше ръководство на ОПГ Гроб! Както и голяма част от кметовете и структурите по места!

190

Анонимен

преди 2 години

Тоя казва не на всичко, което той прави. Като е не на корупцията, я кажи как стана министър в противоречие с Конституцията? И като не се дават пари на наши хора, ти защо даде 34 милиона на албанци за идмислени коли, дето никога няма да се правят? И като е не на шуробаджанащината, защо с Асен сте скачени съдове, а цялата ти листа е от ученици в уж безплатните ти курсове? Гнусотия....

fallback