Снимка: Bulgaria ON AIR

Бивш министър от ГЕРБ е вторият политик в досиетата Pandora Papers. Николай Младенов е имал офшорна компания, създадена седмица, след като напуска първото правителство на Борисов. Това става ясно от българския партньор по международното разследване. Самият Младенов призна за дружеството, но заяви, че то никога не е имало дейност.

Фирмата Afron Enterprises Ltd е учредена на 9 август 2013 г. – седмица, след като Младенов напуска поста на външен министър от първия кабинет "Борисов". Тогава е назначен и за представител на ООН в Ирак. Младенов призна за дружеството.

Още по темата

"Регистрацията на фирма, която се появява на мое име, никога не е работила и никога не имала финансови потоци. През 2013, след края на мандата, реших да започна свободна практика, ново начало. За целта регистрирах фирма, чрез която да работя. Свързах се с швейцарски финансови консултанти и започах кореспонденция с тях. После получих оферта от ООН и плановете ми се промениха", сподели той.

Дружеството е създадено на Сейшелските острови през швейцарския посредник SFM Corporate Services, а в договора е вписана датата 9 август, т.е седмица, след като Младенов е назначен на поста в ООН. Той обаче не може да си спомни подробности за регистрацията, но допълни, че процесът по нея започнал преди да заеме високата позиция в световната организация.

"Когато е бил на такава длъжност, на каквато е бил Николай Младенов – той получава предложение именно как да оптимизира своите данъци и аз си го обяснявам именно с това – той е искал точно това да направи", каза Руслан Стефанов от Центъра за изследване на демокрацията.

Фирмата не била активна, твърди Младенов.

Вижте повече в репортажа на Христиана Стефанова по Bulgaria ON AIR

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase